Politika

Hürriyet yazarı Ergin: İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya başvuru durumu çözümsüz kalsaydı, F-16 dosyası tümden kapanabilirdi

Biden, Erdoğan ile görüşmesi sonrası F-16 konusunda yeşil ışık yakmıştı

02 Temmuz 2022 10:19

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO Zirvesi'ndeki ikili görüşmesini değerlendirdi. 

Ergin, Beyaz Saray'ın "Ege ve Suriye’de istikrarın sürdürülmesinin öneminin görüşüldüğünü" belirttiğini hatırlattı. Ergin, "Bu ifadeden, Biden’ın görüşmede Ege’de gerilimden kaçınılması ve aynı zamanda Suriye’de yeni bir askeri harekâta girişilmemesi beklentisini ilettiği anlaşılıyor" yorumunu yaptı.

Ergin, şunları kaydetti:

"Buna karşılık ABD tarafı görüşme sonrasında F-16 projesi konusunda Türkiye’nin talebine olumlu baktığını bir kez daha vurgulamıştır.

Başkan Biden, zirveden sonra düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine ABD’nin Türkiye’ye 'F-16’ları satması ve bu uçakları modernize etmesi gerektiğini' belirterek, 'Bunu yapmamak çıkarımıza değil. Onlara da söylediğim gibi, geçen aralıktan bu yana görüşümü değiştirmedim. Ve bu herhangi bir karşılığa bağlanan bir şey de değil. Bunları satmalıyız. Ancak Kongre’nin onayını almam gerekiyor. Kanaatimce bunu yapabiliriz' şeklinde konuşmuştur.

Görüleceği gibi, ABD ile ilişkilerde yine aynı noktaya gelmiş bulunuyoruz. Bütün mesele, önümüzdeki kasım ayında yapılacak Kongre yenileme seçimleri öncesinde ve özellikle ABD ekonomisinin de iyiye gitmediği yolundaki işaretlerin artığı bir dönemde, Başkan Biden’ın Kongre’yi bu satışı onaylaması için ikna yönünde gerekli iradeyi sergileyip sergilemeyeceği sorusunda düğümleniyor. Ayrıca Biden’ın siyasi gücünün durumu da burada önemli bir faktör olacaktır.

Kabul edelim ki Finlandiya ve İsveç başvurularının Madrid Zirvesi’nde çözümsüz kalması muhtemelen F-16 dosyasının Kongre’de tümden kapatılmasına yol açabilirdi. Ancak bu ihtimal geride kalmış olsa da Kongre faktörü, F-16 dosyasının ve dolayısıyla Türk-ABD ilişkilerinin üzerinde asılı durmaya devam etmektedir."

Yazının tamamı için tıklayın. 

TIKLAYIN - ABD Başkanı Biden: Türkiye'ye F-16 satışı yapmalıyız; kongreden onay alacağımızı düşünüyorum

TIKLAYIN - ABD'li yetkili: Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki müzakerelerde Biden perde arkasında rol oynadı; savaş uçakları talebi gündeme gelmedi

TIKLAYIN - Biden'dan NATO konusunda mutabakata varan Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya tebrik

TIKLAYIN | Madrid'deki 4'lü zirveden anlaşma çıktı: Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya NATO blokajını kaldırıyor

TIKLAYIN | NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'nin kararı, İsveç ve Finlandiya'ya NATO üyeliğinin kapısını açtı