Kültür-Sanat

"Hürriyet'te asıl sorulması gereken; gazetenin yıllanmış eski yöneticilerinin neden bir Gülse Birsel olamadığı..."

Seden Mestan ve Tayfun Atay söyleşti, 'Gerçek Gridir' diyerek...

31 Ekim 2019 10:53

Hürriyet: 'Eski hikâye'de değişen: Bir Gülse olamamak.. Çukur ve devlet, Cadılar Bayramı, J'den Z'ye iklim kavgası; Jane Fonda ve Greta...

Seden Mestan ve Tayfun Atay söyleşti; 'Gerçek Gridir' diyerek...

Hürriyet gazetesindeki gazetecilerin işten çıkarılmalarını değerlendiren Tayfun Atay, "Yapısı değişse de kirlenmiş olsa da şu anda işten çıkarılan arkadaşlarımız sayesinde eski gazetecilik mirasının parçası olarak takip ediliyordu Hürriyet... İktidar karşısında baştan beri 'Hazır ol'da duran Demirören Medya süreci tamamlama yolunda bu işi yaptı. Beklenmedik olan Gülse Birsel'in istifasıydı. Böylesi bir kirlenmenin aşikâr olduğu ortamda gazetenin tecrübeli eski yönetici-gazetecileri nasıl durabiliyorlar ve Gülse Birsel olamıyorlar, bunu sormak lazım" ifadelerini kullandı. 

Seden Mestan'ın işten çıkarmaların evlere tebligat gönderilerek bildirilmesini hatırlatması üzerine Tayfun Atay, "'Hazır ol'da hareket eden ve siyasi iktidar mekanizmasının etkisi altında olan bir yayın anlayışı söz konusu. Dolayısıyla bu süreç, evlere tebligat göndererek bildirmeyi gerektirmiş olmalı" yorumunu yaptı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Çukur dizisine yönelik kullandığı 'lanet bir dizi' ifadesini yorumlayan Tayfun Atay, "Ortada bir ürün, bir senaryo var. İçişleri Bakanı'nın, bu çerçevede ortaya çıkan bir yapıtı böylesine korkunç bir dille, lanet ederek nitelemesi kabul edilebilecek bir şey değil" dedi. 

Seden Mestan'ın sosyal medyada Soylu'nun eleştirilerine yönelik tepki görmediğini söylemesi üzerine Atay, "Rahatsız edici, baskı altına alan bir dil var ortada. Elbette istediği gibi konuşmakta özgür ancak arkasında devlet var. Ama dizinin yapımcısı 'Böyle eleştirmeye hakkınız yok' diyerek demokratik ve sivil bir tepki gösteremiyor" ifadelerini kullandı. 

Geçtiğimiz günlerde iklim grevinde yer alan 81 yaşındaki oyuncu Jane Fonda'nın gözaltına alınmasa ilişkin de konuşan Atay, "Fonda bir 'altmış sekiz'li... Kelimenin sonundaki 'z' harfi Fonda'yı iklim aktivisti Greta'nın temsil ettiği 'Z kuşağı'na bağlıyor demek ki. Bu konuda Greta'nın izinden gidiyor" yorumunda bulundu.  

Sedan Mestan ve Tayfun Atay, 31 Ekim'de kutlanan Cadılar Bayramı'nın tarihçesine değinerek, Türkiye'de de kutlanmaya başlandığının altını çizdi. Atay bu arada, "Cadılıkta şeytan yoktur; şeytan, İslam'da, Hristiyanlık'ta, Yahudilik'te mevcut bir figürdür" notunu da düştü.