Dünya

Hotel Ruanda filminin esin kaynağı Paul Rusesabagina terör operasyonunda tutuklandı

Paul Rusesabagina, ABD Özgürlük Madalyası'na layık görülmüştü.

01 Eylül 2020 11:30

"Hotel Ruanda" filminin esin kaynağı Paul Rusesabagina, Ruanda Soruşturma Bürosu (RIB) tarafından tutuklandı.

"Uluslararası işbirliği" yoluyla tutuklandığı söylenen Rusesabagina, uzun süredir "terör örgütü lideri olmak ve maddi yardım sağlamak" suçlamasıyla aranıyordu. Yetkililer, gözaltı operasyonunun nerede ve ne zaman gerçekleştiğini ise açıklamadı.

Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame'ye yönelik eleştirileriyle de tanınan Rusesabagina, 1996'dan beri Ruanda dışında yaşıyordu. Devletin terör örgütü olarak kabul ettiği ve Rusesabagina'nın da lideri olduğu iddia edilen Ruanda Demokratik Değişim Hareketi (MRCD) de hükümete yönelik sert eleştirileriyle biliniyor. Örgüt ayrıca 2018 yılında çok sayıda sivilin ölümüne yol açmakla suçlanmıştı.

ABD Özgürlük Madalyası almıştı

Euronews’in haberine göre aralarında ABD Başkanlık Özgürlük Madalyası da dahil olmak üzere çok sayıda uluslararası onur ödülüne layık görülen Rusesabagina'nın gerçek hikâyesinden esinlenilerek 2004 yılında beyaz perdeye aktarılan söz konusu filmde Rusesabagina, 1994 soykırımı sırasında bin 200'den fazla insanın hayatını kurtaran biri olarak izleyenlerin karşısına çıktı.

Hutuların, Nisan 1994'te Tutsilere ve ılımlı Hutulara karşı başlattıkları soykırımda yaklaşık 800 bin Ruandalı hayatını kaybetti.