Dünya

Hong Kong'daki protestoların önde gelen üç ismi gözaltına alındı

30 Ağustos 2019 07:54

T24 Dış haberler

Hong Kong'daki protestoların önde gelen isimlerinden demokrasi yanlısı aktivistler Joshua Wong ile Agnes Chow ve yasaklanan bağımsızlık destekçisi partilerden birinin lideri Andy Chan gözaltına alındı.

Chow ve Wong'un siyasi organizasyonu Demosisto, Wong'un yerel saat ile sabah 7.30'ta metro istasyonuna yürürken zorla bir minivana bindirildiğini açıkladı. Chow'un da evinde gözaltına alındığı bildirildi. İki aktivist de Wai Chan polis merkezine götürüldü. 

The Guardian'ın aktardığına göre Hong Kong Polisi Chow ve Wong'un, "insanları yasa dışı bir toplanmaya katılmaya teşvik etme" ile "bilinçli olarak yasa dışı toplanmaya katılma" şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı.

Hong Kong Free Press, muhalif siyasetçi Chan'in de Japonya'ya uçmak üzere geldiği havalimanında gözaltına alındığını bildirdi. 29 yaşındaki Chan'in gözaltına alındığını doğrulayan polis, siyasetçinin soruşturma için polis merkezinde tutulacağını bildirdi. Chan'in "ayaklanmalarda rol oynadığı" ve "polise saldırdığı" şüphesiyle gözaltına alındığı açıklandı.

Hong Kong'da Çin'e suçlu iadesini yasallaştıracak bir yasa tasarısına karşı başlayan protestolar tasarının askıya alınmasının ardından da devam etti. Dev protestoların belli bir lideri olmasa da Chan, Wong ve Chow konu ile ilgili yaptığı açıklamalarla eylemlerin tanınan yüzleri haline geldi.