Dünya
BBC Türkçe

Hong Kong'da protestolar: Havalimanı polis müdahalesinin ardından açıldı

14 Ağustos 2019 11:36

Yönetim karşıtı protestoların devam ettiği Hong Kong Uluslararası Havalimanı, Salı günü akşam saatlerinde polis ve göstericiler arasında çatışmalara sahne oldu. Çarşamba sabahı bazı uçuşların iptaline ya da gecikmesine rağmen havalimanından uçuşlar yeniden başladı.

ABD Başkanı Donald Trump ise, Hong Kong medyasında çıkan haberleri doğrulayarak, Çin hükümetinin Hong Kong sınırına asker yığmakta olduğu söyledi ve sağduyu çağrısı yaptı.

Her yıl yaklaşık 75 milyon yolcunun kullandığı dünyanın en yoğun 8. havalimanında Salı günü de bir önceki gün gibi gösteriler vardı. Havalimanında gün içerisinde yetkililerin uyarılarına karşın binlerce gösterici toplandı, uçuşlar sekteye uğradı

Havalimanı, Cuma gününden bu yana her gün yönetim karşıtı eylemlere sahne oluyor. Pazartesi günkü eylemler de yüzlerce uçuşun iptal edilmesine yol açmıştı.

İçeriden gelen görüntülerde, protestocuların bagaj arabalarını barikat kurmak için kullandıkları ve bazı yolcuların aksamalar nedeniyle sorun yaşadığı ve sinirlendikleri görülüyor.

Binlerce siyaha bürünmüş gösterici sterminalde sloganlar attı, pankartlar salladı, şarkılar söyledi.

Protestocuların yaralı bir kişiyi alıkoymasının ardından olaylar çıktı. Bazıları, bu kişinin Pekin adına çalışan gizli bir istihbarat yetkilisi olduğunu öne sürdü. Ancak sağlık görevlileri söz konusu kişiyi sedyeye koyarak, ambulansa götürmeyi başardı.

Onlarca polis aracının önü göstericiler tarafından kesilirken, çevik kuvvet polisi koatik bir haldeki terminale girerek, göstericilere biber gazıyla müdahale etti. İçeride çekilen görüntülerde, bir polis memurunun bir ara silahını çıkardığı görüldü.

Reuters, az 2 göstericinin polis tarafından götürüldüğünü bildirdi. Bir kadını itekleyen polis memuru ise protestocular tarafından dövüldü.

Gazeteci kimliği altına saklandığı düşünülen Çinli başka bir kişi protestocular tarafından bağlandı ve alıkondu. Resmi Global Times gazetesinin genel yayın yönetmeni Hu Xijin, Twitter üzerinden bu kişinin muhabirleri olduğunu duyurdu. Söz konusu kişi daha sonra ambulans ile havaalanından ayrıldı.

Hong Kong polisi daha önce şehir merkezindeki gösterilerde yönetim karşıtı protestocu kılığına bürünmüş memurlar görevlendirdiklerini itiraf etmişti.

Birkaç saat sonra havalimanında durum sakinleşti, kalabalıklar azaldı. Hong Kong basını, havalimanının boşaltılması için mahkeme kararının çıkarıldığını bildirdi.

Hong Kong Uluslarararası Havalimanı yetkilileri, operasyonların Salı günü "ciddi ölçüde sekteye uğradığını" kaydetti.

Hong Kong lideri Carrie Lam ise daha önce göstericileri uyardı.

Lam, Hong Kong'un "tehlikeli bir duruma girdiğini ve protestolardaki şiddet olaylarının dönüşü olmayan bir yola girilmesi anlamına geleceğini" söyledi.

Hong Kong'da son 10 haftadır hükümet karşıtı eylemler yapılıyor ve protestoların azaldığına dair bir işaret yok.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, poisin göstericilere karşı orantısız güç kullandığına yönelik iddiaların soruşturulması gerektiğini söyledi.

Çin yetkilileri ise Hong Kong'daki gelişmelere müdahale edebileceklerini söylüyor.

Uzmanlar, Hong Kong'daki gösterilerin ve siyasi çalkantının Asya borsalarında huzursuzluk yarattığını belirtiyor.

Hang Seng endeksi günü yüzde 1,1 değer kaybıyla başlamıştı.

Gösteriler nasıl başladı?

Hong Kong'daki gösteriler Haziran ayında suç işlediklerinden şüphelenilen kişilerin Çin'e iadesine imkan veren tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başladı.

Her ne kadar yasa tasarısı askıya alınsa da göstericiler, "Çin'in boyunduruğuna karşı çıkmak amacıyla" gösterilerine düzenli aralıklarla devam ediyor.

Hong Kong, "iki sistem, tek devlet" ilkesi altında yönetilen eski bir İngiliz sömürgesi.

Bu yarı özerk bölge, İngiltere'nin 1842'de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997'de yeniden Çin'in hâkimiyeti altına girmişti.

Ancak Hong Kong'da medya özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı yasal güvence altında.

Göstericiler ise tartışmalı tasarının yasalaşması halinde Hong Kongluların özgürlüklerinin kısıtlanacağını ve düzenlemenin muhaliflerin susturulması için kullanılabileceğini savunuyor.

Protestocular son gelişmeler sonrası ise polisin göstericilere yönelik tutumuyla ilgili olarak bağımsız bir soruşturma açılmasını ve gözaltındaki tüm göstericileirn serbest bırakılmalarını talep ediyor.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir