Dünya

Hong Kong baş yöneticisi Lam'in ses kaydı sızdı: Seçeneğim olsa istifa ederdim

03 Eylül 2019 11:35

T24 Dış haberler

Aylardır süren protestolar sebebiyle kaos içinde olan ve düzenli olarak polis şiddeti haberleri ile dünya basınında yer alan Hong Kong'un baş yöneticisi Carrie Lam'in eylemler konusunda yapabileceklerinin "çok sınırlı" olduğunu söylediği ortaya çıktı. 

Reuters'a gönderilen bir ses kaydında Lam'in bir grup iş insanıyla yaptığı özel bir toplantı sırasında, "Bir yöneticinin Hong Kong'da böyle bir kaosa sebep olması affedilemez. Eğer bir seçeneğim olsa istifa ederdim" dediği duyuluyor. Ses kaydının devamında Lam'in ağlamaklı bir biçimde, "Size affınız için yalvarıyorum" ifadelerini kullandığı belirtildi.

The Guardian, sızan bu ses kaydının dev protestolara verilen tepkiye Lam'in değil Pekin'in karar verdiğinin bir başka kanıtı olduğunu belirtti. Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı bir özerk yönetim bölgesi olan Hong Kong'un yönetiminde Pekin'in ciddi anlamada etkisi olduğu iddia ediliyordu. 

Lam ses kaydının sızmasının ardından yaptığı açıklamada ses kaydını yalanlamadı ancak asla yönetime bir istifa sunmadığını ve "istifa etmeme kararının kendisinin olduğunu" ifade etti. Lam, kendisinin ve ekibinin krizi çözebileceğine inandığını bildirdi.

Hong Kong'da Çin'e suçlu iadesini yasallaştıracak bir yasa tasarısına karşı 3 ay önce başlayan protestolar tasarının askıya alınmasının ardından da devam ediyor. Lam tasarının "öldüğünü" ifade etse de, protestocular meclis gündemine tekrar getirilebileceğine inanılıyor.