Gündem

Mehmet Ali Bayar: Mümtaz Soysal hiç 'çoğunlukta' olmadı ama hep 'çoğunluğu' etkiledi

'Dışişleri'ndeki tavrı, tarzı, meselelere yaklaşım üslubu, diplomasiyi sanki diplomatmışçasına ince bir esneklikle uygulayışı hepimiz için gurur verici bir tecrübeydi'

13 Kasım 2019 16:03

Türkiye'de akademi ve siyaset dünyasında büyük bir iz bırakan Mümtaz Soysal, 11 Kasım'da Beşiktaş'taki evinde hayatını kaybetti. Emekli diplomat Mehmet Ali Bayar, bugün (13 Kasım 2019) toprağa verilen Mümtaz Soysal'ın evrensel değerlerde gerçek bir hukuk âlimi, bilim insanı ve düşünür olduğunu söyledi. Bayar, Dışişleri Bakanlığı döneminde birlikte görev yaptığı Soysal'ın bilginin, bilimin, kültürün; gerçek değer, erdem, güç ve iktidar olduğunun en özgün timsali olduğunu belirterek, "Hiç 'çoğunlukta' olmadı. Ama hep 'çoğunluğu' etkiledi, yönlendirdi, zorladı" dedi.

Mümtaz Soysal'ın gücünü, aklından bilgisinden ve muazzam entelektüel varlığının üzerine inşa ettiği tavizsiz kişiliğinden aldığını belirten Mehmet Ali Bayar; Soysal'ın zekası, hicvi, bilgisi ve kültür derinliği karşısında çekinmeyen hatta korkmayan kimseye rastlamadığını söyledi.

Soysal'ın Dışişleri Bakanlığı sırasında ondan öğrendiklerinin birkaç üniversitelik dersler olduğunu belirten Mehmet Ali Bayar, T24'e şunları kaydetti:

"Kısa Bakanlığı döneminde şahsen diplomat olarak şahit olduğum 1995 BM Zirvesi sırasında New York’taki ikili görüşmelerindeki tavrı, tarzı, meselelere yaklaşım üslubu, diplomasiyi sanki diplomatmışçasına ince bir esneklikle uygulayışı hepimiz için gurur verici bir tecrübeydi. Herkesin sandığının aksine meselelere çözüm bulmak gerektiğinde beklenmedik uzlaşma ve formül üretme kabiliyeti şaşırtıcıydı. Zira tavizsiz, keskin, sert pozisyonlarıyla nam salmıştı.
Bosna Hersek’e müdahalenin önü Mümtaz Bey’in zamanın ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Holbrooke’la Türkevi’nde yaptığı kritik görüşmedeki çok özgün ve zekâ dolu yaklaşımıyla açılmıştır. Görüşmeleri, diplomasi derslerinde okutulacak cinstendi . Ülkemize yaptığı hizmetler sayısızdır. Kıbrıs, hâlâ Milli davamız ise Mümtaz Hoca bunun bir avuç mimarının başında gelir. Ancak, Asala’nın Orly Havaalanı katliamı sonrasında zanlıların yargılandığı Orly Davası'nda yaptığı şahitlik ülkemizin ve dünya hukuk tarihinin en parlak sayfalarında yer almalıdır. Bir hukuk, dil ve siyaset şaheseri olan o muhteşem ifade sayesinde Türkiye’nin onuru ve itibarı yücelmiştir..Tüm okullarda okutulması gereken bir 'kurucu'belgedir adeta..Yaşadığı zamanda yaşamış ve kendisini tanımış olmaktan onur duyuyorum."

TIKLAYIN - Prof. Mümtaz Soysal hayatını kaybetti

TIKLAYIN - Ölümünün 40. yıl dönümünde Sevgi Soysal'dan mektuplar

TIKLAYIN - Mümtaz Soysal'ın ardından: Baskılarla akademinin susturulamayacağını kanıtlamış bir bilim insanı…

TIKLAYIN - Mülkiye'nin efsane hocası Mümtaz Soysal'ı 68 ve 80 kuşağından öğrencileri Tuğrul Eryılmaz ile Doğan Akın anlattı

TIKLAYIN - Prof. Mümtaz Soysal; öğrencisi başbakan, bakan ve milletvekilleriyle, meslektaşları, sendika temsilcileri ve öğrencileriyle son yolculuğuna uğurlandı