Gündem

HDP, Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılması için Meclis araştırması istedi

Diyarbakır Barosu da Tahir Elçi için anma haftası düzenlendiğini duyurdu

26 Kasım 2019 12:42

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden dört yıl geçti. Elçi, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Sur ilçesinde basın açıklaması yaptıktan sonra öldürüldü. Failleri açığa çıkartılmadı. Konuya ilişkin araştırma önergesi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış- Beştaş, “Suikastin aydınlatılmasını” istedi. Meclisin bu konuda araştırma yapmasını istedi. 

bianet'in haberine göre Danış-Beştaş önergesinde şunları belirtti:

“Dönemin yetkililerince yapılan cinayetin sorumlularının bulunacağına dair açıklamaları da sonuçsuz kalmış ve diğer faili bulunmayan cinayetler gibi failler bulunmamıştır.

"Elçi cinayetinin gerçekleşme biçimi, o dönem yapılan kamuoyu açıklamaları ve cinayete ilişkin yargılamada bir ilerleme kaydedilmemiş olmasının, Elçi’nin toplumda hedef gösterildiği ve açık bir linçe maruz kalmasıyla açık bir ilgisi olduğu şüphe götürmemektedir.

"Elbette yargılama aşamasında gerçekleşenlerin tüm faili meçhul cinayetlerle aynı akıbete uğraması yani devletin cezasızlık politikalarının bir yansıması olarak, faili meçhul kalması en büyük endişedir. 1990’lı yıllarda meydana gelen faili meçhul cinayetler neticesiz kalmış, failler asla bulunmamıştır. Ancak daha da vahim olanı, Jitem davası, Musa Çitil davası, Vartinis davası gibi pek çok elim hadise de yargının failler hakkında verdiği beraat kararları ile temize çekilen cinayetler olmuştur.

'Meclis araştırması elzemdir'

"Bu bağlamdaTahir Elçi'ye yönelik suikastın açıklığa kavuşturulması, geçmiş dönemlerde yaşanan faili/failleri bulunmayan cinayetlere de bir ışık tutması bakımından büyük önem taşımaktadır.

"Sorumluları ortaya çıkarılmamış birçok faili/failleri bulunmayan cinayetin yarattığı umutsuz tabloda, Tahir Elçi cinayetinin sorumlularının ortaya çıkarılması toplumsal kucaklaşma ve tesis edilecek onurlu bir barış adına da önemli bir adım olacaktır. Bu nedenle, ülke olarak geçmişte yaşadığımız acı tecrübelerden hareketle, böylesi kışkırtıcı yaklaşımların araştırılması ve bu Meclis çatısı altında sorumlularının bulunmasına katkı sağlanması gereklilik arzetmektedir."

Diyarbakır Barosu da anma etkinlikleri düzenliyor

Diyarbakır Barosu da Tahir Elçi için anma haftası düzenlendiğini duyurdu:

“28 Kasım 2015 tarihinde Dört Ayaklı Minare önünde katledilen Baro Başkanımız Avukat Tahir Elçi’yi katledilişinin 4. yılında anmak üzere Baromuz ve Tahir Elçi Vakfı'nın ortaklaşa düzenleyeceği program 28 Kasım Perşembe günü saat 10:15’te Diyarbakır Adliyesi'nden Dört Ayaklı minareye yapılacak yürüyüşle başlayacak. Ardından başkanımızın katledildiği saat olan 10:53’te basın açıklaması yapılacak olup saat 13:00’da Başkanımızın kabri ziyaret edilecektir.

“29 Kasım Cuma günkü program saat 13:30’da Her ay farklı bir ilde düzenlenen Adalet Nöbeti etkinliğiyle başlayacak. Günün programı saat 15:00’da Tarihi Hasan Paşa Hanında düzenlenecek fotoğraf sergisinin açılışıyla devam edecek olup saat 17:00’da Diyar Galeria Şehir Sinemalarında gösterilecek olan “GÖRÜLMÜŞTÜR” filmi ile tamamlanacak.

"30 Kasım Cumartesi günü Diyarbakır Barosu Konferans Salonunda saat 10:00’da yapılacak “Kürt Hak Hareketi ve Avukat Tahir Elçi” konulu panelle başlayacak ve yine saat 17:00’da Diyar Galeria Şehir Sinemalarında gösterilecek olan ‘ZER’ adlı filmle sonlanacaktır. Tüm meslektaşlarımız ve vatandaşlarımız anma haftası etkinliklerimize davetlidir."