Gündem

HDP'nin kayyımlara karşı 3 adımlı yol haritası belli oldu

HDP, kayyımlara karşı kesintisiz oturma eylemleri, atamaları uluslararası platformlara taşıma ve Meclis'e çağrı kararı aldı

29 Ağustos 2019 08:17

HDP, kayyıma karşı 1 Eylül sonrasında izleyecekleri yol haritasına ilişkin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) nezdinde bir dizi karar aldı. Buna göre, 1 Eylül’de Diyarbakır’da gerçekleştirilecek mitingin ardından da oturma eylemleri, kesintisiz olarak sürdürülecek. HDP, kayyım atamalarını diplomatik düzeyde de gündeme getirecek ve Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Konseyi (AK) ile AK Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirilecek. HDP MYK’si ayrıca 1 Ekim’de açılacak olan TBMM’yi, “acil gündem”le toplanmaya çağıracak. 

Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'ın haberine göre DTK ise yazılı bir açıklama yaparak, AKP-MHP iktidarının “çatışmacı ve savaşı dayatan bir çizgiye dönüşmüş durumda” olduğunu kaydederek “Ulusal birliğimizi sağlayamadığımız için kaybettiklerimizi, ulusal birliğimizi sağlayarak kazanabiliriz. Kayyım darbesine karşı ulusal birlik ruhu ve bilinci ile seferber olalım” ifadelerine yer verdi. 

Bu arada kayyım atamalarını protesto eylemleri, önceki gece birçok kentte yürüyüş, ışık söndürme ve gürültü eylemleri ile devam etti. Diyarbakır’da yürüyen HDP’liler, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı. Diyarbakır’da Çamlıca mevkiinde toplanan partililere aralarında Ahmet Şık, Remziye Tosun’un da bulunduğu HDP’li vekiller ile Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Müslüm Metin de katıldı. 

Bu arada Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Garip Kandemir, HDP eski İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamçı ve Kayapınar Belediyesi Meclis üyesi İsmail Bardakçı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi HDP Meclis Grubu Sözcüsü Halime Bayram, ifade vermek üzere gittiği adliyede gözaltına alındı.