Gündem

HDP Milletvekili Oya Ersoy'dan Ankara'daki ishal salgını hakkında çağrı: İçme suyu analizlerini açıklayın

Ersoy, son günlerde Ankara’da yaşanan ishal, kusma ve yüksek ateş salgını hakkında soru önergesi verdi

01 Ekim 2019 18:54

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, son günlerde Ankara’da yaşanan ishal, kusma ve yüksek ateş salgını hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Ersoy, ilgili kurumları Ankara içme suyu analizlerini paylaşmaya çağırdı.

Sendika.Org'da yer alan haber'e göre Ersoy, önergesinde "Son günlerde Ankara’da; ishal, kusma ve yüksek ateş belirtileri ile kendini gösteren hastalık vakalarında ciddi artış yaşanmakta ve birçok yurttaşımız bu şikayetler ile hastanelere başvurmaktadır. Ankara’da bir salgın hastalık ve toplum sağlığı açısından ciddi bir olumsuzluk yaşandığı, sağlık kurumlarına başvuran kişi sayısından da anlaşılmaktadır” dedi.

Konuya ilişkin Ankara Tabip Odası’nın “İshal vakalarındaki bu artış su kaynaklı mı değil mi, bil(e)miyoruz, daha doğrusu öğrenemiyoruz” açıklamasına dikkat çeken Ersoy, başta Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurumların, bir an önce Ankara’nın içme suyu analizlerini açıklamasını istedi.

"Kamuoyuna bilgilendirme yapılmamasının nedeni nedir?"

Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şunları sordu:

- Ankara’da; ishal, kusma ve yüksek ateş belirtileri ile kendini gösteren ve salgın düzeyinde çok sayıda yurttaşımızı etkileyen söz konusu hastalık nedir?

- Bu hastalığın tespitine ve önlenmesine yönelik bakanlığınız ve ilgili kuruluşlarınız tarafından hangi çalışmalar yapılmış, hangi sonuçlara ulaşılmış ve hangi önlemler alınmıştır?

- Bu hastalığın oluşmasında kentin şebeke suyu etkili midir? Hastalığa neden olan etkenler nelerdir?

- İlgili kurumlar, kentin şebeke suyuna dair analiz sonuçlarını neden açıklamamakta; bu sonuçları ilgili kurumlar ve kamuoyu ile neden paylaşmamaktadır?

- Ankara’da çok sayıda yurttaşımızı etkileyen söz konusu hastalık ve bu hastalıktan korunma, tedavi vb. hususlara dair yapılması gerekenler konusunda Bakanlığınız ve ilgili kurumlar tarafından kamuoyuna herhangi bir bilgilendirme yapılmamasının nedeni nedir?