Gündem

HDP'li 4 belediyeye kayyım atandı

31 Mart seçimlerinden bu yana kayyım atanan HDP'li belediye sayısı 20'ye ulaştı

13 Kasım 2019 08:19

Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı HDP'li Belgin Diken ve Hazro Belediye Başkanı HDP'li Ahmet Çevik ile Şırnak İdil Belediye Başkanı HDP'li Songül Erden ve Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar Belediyesi Başkanı HDP'li Orhan Çelebi haklarındaki terör soruşturması kapsamında görevlerinden alındı.

Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesi Tunceli'de HDP'nin kazandığı tek beldeydi.

Yenişehir Belediye Başkanlığı'na Yenişehir Kaymakamı Murat Beşikci, Hazro Belediye Başkanlığı'na Hazro Kaymakamı Ali Öner, Şırnak'ın İdil Belediye Başkanlığı'na İdil Kaymakamı Zafer Sağ, Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesi Başkanlığı'na Mazgirt Kaymakamı Menderes Topçuoğlu kayyım olarak atandı.

Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar Belde Belediye Başkanı Orhan Çelebi, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 3 yıl 4 ay hapse çarptırılması ve aynı suçtan hakkında başka bir soruşturma yürütülmesi nedeniyle görevden uzaklaştırıldığı belirtildi. Yapılan açıklamada bu nedenle Çelebi'nin görevden uzaklaştırıldığına işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Çelebi, hakkında devam eden adli işlem süreçleri ve Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince hakkında verilen 3 yıl 4 ay hapis cezasına ilişkin mahkumiyet kararı göz önünde bulundurularak Anayasanın 127.maddesi ile 5393 sayılı "Belediye Kanunu"nun 47. maddesine istinaden İçişleri Bakanlığının 12 Kasım 2019 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmış, Belediye Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca yine Belediye Kanunu'nun 46. maddesi kapsamında Mazgirt Kaymakamı Menderes Topçuoğlu, Akpazar Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir."

Diyarbakır Valiliği'nin Yenişehir ve Hazro belediyeleri için yaptığı açıklamalar şöyle:

Hazro Belediyesi

Diyarbakır ili Hazro Belediye Başkanı Ahmet ÇEVİK, hakkında ‘‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak” suçundan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2016/32253 sayılı soruşturma dosyası ve “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak ve Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçundan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2019/17920 sayılı soruşturma dosyasının devam ettiği anlaşılmıştır.

Diyarbakır ili Hazro Belediye Başkanı Ahmet ÇEVİK, hakkında devam eden adli işlem süreçleri göz önünde bulundurularak Anayasanın 127 nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47 nci maddelerine istinaden İçişleri Bakanlığının 12.11.2019 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmış; Belediye Kanununun 45 inci maddesi uyarınca yine Belediye Kanununun 46 ncı maddesi kapsamında Hazro Kaymakamı Ali ÖNER Hazro Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Yenişehir Belediyesi

Diyarbakır ili Yenişehir Belediye Başkanı Belgin DİKEN, hakkında ‘‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak” suçundan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2016/32253 sayılı soruşturma dosyası ve “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak” suçundan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2019/17867 sayılı soruşturma dosyasının devam ettiği anlaşılmıştır.

Diyarbakır ili Yenişehir Belediye Başkanı Belgin DİKEN, hakkında devam eden adli işlem süreçleri göz önünde bulundurularak Anayasanın 127 nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47 nci maddelerine istinaden İçişleri Bakanlığının 12.11.2019 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmış; Belediye Kanununun 45 inci maddesi uyarınca yine Belediye Kanununun 46 ncı maddesi kapsamında Yenişehir Kaymakamı Murat BEŞİKCİ Yenişehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

31 Mart seçimlerinden bu yana (13 Kasım 2019) kayyım atanan HDP'li belediyeler şöyle:

  1. Diyarbakır Büyükşehir
  2. Mardin Büyükşehir
  3. Van Büyükşehir
  4. Hakkari
  5. Yüksekova
  6. Kulp
  7. Kayapınar
  8. Bismil
  9. Kocaköy
  10. Karayazı
  11. Nusaybin
  12. Erciş
  13. Cizre
  14. Saray
  15. Kızıltepe
  16. İpekyolu
  17. Yenişehir
  18. Hazro
  19. İdil
  20. Akpazar