Gündem

HDP'li Tuma Çelik’ten Süryani rahibin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama: Bu yanlıştan acilen dönülmeli

10 Ocak 2020 21:01

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik’ten Mor Yakup Manastırı’nın rahibinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı.

Çelik “Yaklaşık iki yıl önce açılmış soruşturma dosyasındaki, tek bir ifadeye dayanarak, herhangi bir delil olmaksızın yapılan bu baskınlar ve yangından mal kaçırır gibi gözaltına alınmalar hiçbir şekilde kabul edilemez” dedi.

TIKLAYIN - Nusaybin'deki Mor Yakup Kilisesi rahibi gözaltına alındı

Tuma Çelik’in açıklaması şöyle:

“Mardin’in Nusaybin ilçesi Eskihisar (Marînê), Üçköy (Arkah) ve Üçyol’da (Sedari) köylerinde dün kolluk kuvvetleri tarafından yapılan baskınlarda Mor Yakup Manastırı rahibi Aho Sefer Belican, Üçköy muhtarı Joseph Yar ile yıllar sonra Türkiye’ye dönen Musa Taştekin gözaltına alınmış ifade işlemleri devam etmektedir.

 “Baskınların yapıldığı bu köyler, sadece Süryanilerin yaşadığı bölgedeki binlerce yıllık köylerdir. Yıllarca boş kalmış, harabeye dönmüş olan bu köyler, ülkelerine geri dönen Süryanilerin bin bir emekle yeniden inşa ettiği, şimdilerde bölgenin en çok turist çeken köylerindendir. Süryanilerin özellikle bahar ve yaz aylarında yoğun ilgi gösterdiği bu köylerde ve çevrelerinde onlarca tarihi manastırın bulunmaktadır.

“Bagok Dağı’nın zirvesinde bulunan ve Dibek (Badıbe) köyüne ait, 1500 yıllık Mor Yakup manastırı, yoğun emekler sonucunda restore edilmiş ve geçtiğimiz yıllarda yeniden ibadete açılmıştır. Gözaltına alınan Mor Yakup Manastırı rahibi Aho Sefer Belican, 24 saat bu manastırı bekleyen, adresi ve yaptığı işi belli olan bir din görevlisidir.

“Üçköy muhtarı Joseph Yar, bölgenin en yoğun nüfuslu Süryani köyünün muhtarıdır. Çiftçilik yapan Musa Taştekin, yıllarca Almanya’da yaşadıktan sonra, ülkesine temelli dönen bir Süryanidir.

“Yaklaşık iki yıl önce açılmış soruşturma dosyasındaki, tek bir ifadeye dayanarak, herhangi bir delil olmaksızın yapılan bu baskınlar ve yangından mal kaçırır gibi gözaltına alınmalar hiçbir şekilde kabul edilemez.

“Baskıcı bir mantığın ürünü olan ve Süryanilere korku salmayı amaçlamayan böylesi bir yaklaşım göstermek, geri dönen Süryanilere, geri dönmeyin mesajı vermektir.

Unutulmamalıdır ki böylesi yaklaşımlar Süryanileri yıldırmayacak, ülkelerini sevmeye ve ülkelerine dönmeye devam edeceklerdir.

 “Yapılan bu uygulamayı kınıyor ve yetkilileri bu yanlıştan acilen dönmeye davet ediyorum.”