Gündem

HDP'li Kerestecioğlu Meclis gündemine taşıdı: Kamudaki yüzde 3 engelli kontenjanı için kadro açılmıyor

13 Eylül 2019 16:09

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kamudaki boş engelli personel kadrolarını Meclis gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verilen önergede, engelliler arasındaki işsizlik oranının yüzde 80 olduğu kaydedilirken, 2019 yılında kontenjana uygun olarak neden hiç kadro açılmadığı soruldu. 

Cumhurbaşkanlığı ve hükümet yetkililerinin talepler hakkında yanıt vermediği belirtilen Önergede şu ifadeler yer aldı:

"Bakanlığınız tarafından açıklanan son verilere göre, % 3 engelli kontenjanı dahilinde kamu kurum ve kuruluşlarında şu an itibarıyla 9 bin 379 engelli kamu personeli açığı bulunmaktadır. Bu verilere göre, yasal olarak kamuda en az 9 bin 379 engelli kamu personeli kadrosu açılması gerekmektedir. 

Ne var ki,  2019 yılında engelliler için hiçbir yeni kadro açılmamış, atamalarla ilgili herhangi bir takvim yayımlanmamıştır. Çalışma hakkı, uluslararası sözleşme, anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış en temel haklardan biridir. Fakat resmi rakamlara göre işsizlik oranı %14 iken engelliler arasında işsizlik oranı %80’dir. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi de engellilerin istihdama katılabilmeleri için taraf devletleri gerekli önlemleri almak ve düzenlemeleri yapmakla sorumlu kılar. Bu nedenlerle engelli yurttaşlar uzun süredir en az yasayla belirlenen ölçüde kamuda engelli istihdamının artırılmasını talep etmelerine rağmen Cumhurbaşkanlığı ve hükümet yetkililerinden talepleriyle ilgili yanıt alamamaktadırlar.

Bu bağlamda;

Kamu kurumları bünyesinde hali hazırda kaç engelli personel istihdam edilmektedir?

Neden 2019 yılında engelli yurttaşlar için hiçbir kamu personeli kadrosu açılmamıştır?

Engelli yurttaşlar için personel alım kadro ilanı ne zaman yayımlanacak, hangi kurumlarda kaç tane kadro açılacak, tercih dönemi ne zaman başlayacaktır?

Engelli yurttaşlar, uzun süredir taleplerini dile getirmelerine ve personel atamalarının ne zaman yapılacağını sormalarına rağmen Bakanlığınız neden bu konuda bir açıklama yapmamıştır?

Engelli yurttaşların istihdam alanlarının her basamağında çalışabilmeleri için, engellileri istihdamda destekleyen kapsamlı bir program hazırlamayı düşünüyor musunuz?"