Politika

HDP’li Bülbül, Leyla Güven çağrı yaptı: Şeyh Edebali bugünkü inkârcı, ırkçı bir devleti kastetmedi

DTK Eş Genel Başkanı ve Hakkâri Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevi eylemi 92'nci gününde

07 Şubat 2019 12:28

T24-ANKARA

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Genel Kurul’da, süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi 92’nici gününe giren DTK Eş Genel Başkanı ve Hakkâri Milletvekili Leyla Güven için çağrıda bulundu. Herkesin Şeyh Edebali’den bahsettiğini ancak aksi şekilde davrandığını belirten Bülbül, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın madem, şu anda 245 can cezaevlerinde açlık grevinde. Leyla Güven'i yaşat o zaman, niye yaşatmıyorsun? 245 canın açlık grevi çığlığını niye duymuyorsun?” diye sordu.

Meclis Genel Kurulunda konuşan Bülbül, Şeyh Edebali’nin, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" Sözlerini hatırlatarak, şunları söyledi:

“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın deniyor ya, o ulu, o veli, o Hakk'ın ve hakikatin mürşidi Şeyh Edebali bugünkü inkârcı, ırkçı bir devleti kastetmedi. Hakk'ın, hakikatin, adaletin, merhametin, eşitliğin, özgürlüğün olduğu, kardeşliğin, birliğin, beraberliğin, dayanışmanın olduğu bir yapıyı kastetti ve bu yapı maalesef şu anda söz konusu değil, Şeyh Edebali'nin lafı böyle bir yapı için alet edilemez. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın madem, şu anda 245 can cezaevlerinde açlık grevinde. Leyla Güven'i yaşat o zaman, niye yaşatmıyorsun? 245 canın açlık grevi çığlığını niye duymuyorsun? Bu çığlıkların sebebi ne? Bu çığlıkların sebebi, buraya eşitlik, özgürlük, adalet gelsin. Ama ne yapılıyor? Biz bu konuları gündeme getirdiğimizde hemen kaba bir yaklaşımla, ırkçı, inkârcı bir yaklaşımla refüze etme, suçluluk psikolojisine havale etme, reddetme, susturma... Yok arkadaş, burası Türkiye'nin, Türkiye halklarının kürsüsü; bu Meclis, Türkiye'nin, Türkiye halklarının, Kürtlerin, Alevilerin, Ermenilerin, Süryanilerin kürsüsü. Ben bir Alevi olarak diyorum ki: Bu saydığımız halklarla biz et ve tırnak gibi değiliz, kan ile can gibiyiz. Türklerle, Kürtlerle, Ermenilerle, Süryanilerle, Leyla Güven'le, cezaevinde açlık grevi yapanlarla kan ile can gibiyiz. “