Gündem

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç'tan Süleyman Soylu'ya: Kayyım ataması Kürt düşmanlığından kaynaklanıyor

27 Kasım 2019 15:36

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Van'ın Saray Belediyesi ile ilgili “Cemil Bayık talimat verdi, 'acilen paraları faturalarla birlikte aktarın' dedi" iddiaları üzerine açıklama yaptı. Oluç, Soylu'nun söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek "Bunun çok açık Kürt düşmanlığından kaynaklı olduğunu söyledik" dedi. 

Mezapotamya Ajansı'nın aktardığı habere göre, Saruhan Oluç, Van Saray Belediyesi Eşbaşkanı Caziye Duman ile birlikte Meclis’te basın toplantısı düzenledi.  Soylu’nun HDP’li Saray Belediyesi ile ilgili iddia iddialarına cevap veren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Esas hedef halkın iradesinin gasp edilmesi, sandık iradesinin yok sayılması ve bu sayede bir atanmışlar rejimi kurabilmek için bu adım atılmaktadır” dedi. 

Saray Belediyesi ile ilgili kesilen faturaları gösteren Oluç, şöyle konuştu: “Bugün görevden alınmış olan Van Saray Belediyesi Eşbaşkanımız Sayın Caziye Duman bizimle beraber. Kendi dönemindeki bütün faturaları getirdi. Süleyman Soylu’nun bu konuda söylediklerinin kesinlikle gerçekleri yansıtmadığını ifade edeceğim. Birçok fatura var, bazılarını göstereceğiz ama bütün faturaları paylaşabiliriz dilenirse. Bu faturaların hepsi Saray Belediye Başkanlığına kesilen faturalardır. Hangi hizmetler karşılığında olduğu da çok açıktır. Sadece bunlar değil elimde birçok başka fatura daha vardır. Biliyorsunuz Belediye Eşbaşkanımız Caziye Duman 31 Mart’tan görevden alınma süresine kadar 5 ay boyunca görev yapmıştır."

"Kayyım 2 milyon 700 bin TL borç bıraktı"

Van Saray Belediyesi'ne önceki dönem atanan kayyımdan kalan borcun 2 milyon 700 bin TL olduğunu belirten Oluç, “Bu borç aylık olarak belediye tarafından ayda 80 bin lira İller Bankası'na bu borç ödemesi yapılmaktadır. Van Saray'daki belediyede personel giderleri de kayıtlarda vardır. Aylık 190 bin liralık personel gideri vardır. Van Saray’ın ortalama aylık geliri 500 bin TL civarındadır ve bütün gelir ve gider faturalar makbuzların hepsi elimizde vardır bu 5 ay boyunca yapılmış olanlara ilişkin” dedi. 
 

"Harcamalar halka açık"

Oluç, belediyede gelir ve giderlerin belediye meclisine ve halka bilgi olarak sunulduğunu belirterek, bu bilgilerin belediyenin web sitesinde olduğunu da ekledi. Oluç,  şu ifadeleri kullandı: “Dolayısıyla her ayki harcamalar gelir ve gider açısından kayıt altına alınmıştır. Park mesire alanı güneş enerjili direkler, kadın yeşil alanı için planlanan kamelyalar, taziye evi giderleri olmuştur. Ayrıca 300 haneye ev yapımıyla ilgili olarak yapım malzemesi alınmıştır. Yapı malzemesi alınmıştır bu 300 hane de dilekçe ile başvurmuştur. Ne tür yapı malzemesine ihtiyaçları olduğunu belirtmişlerdir. Bunların hepsini toparlayacak olursak şunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki Van Saray Belediyesindeki görevden uzaklaştırma kararı kesinlikle 5 ay boyunca yapılmış olan çalışmalarla ilgili değildir. Herhangi bir usulsüzlük, yolsuzluk söz konusu değildir. Bu konuda açılmış herhangi bir dava söz konusu değildir.”

"Faturalar elimizde"

Soylu’nun açıklamalarının asılsız olduğunu belirten Oluç, faturaların orjinalinin de ellerinde olduğunu belirtti. Oluç, “288 bin lira 314 bin lira gibi rakamlar telaffuz etmiştir kesinlikle bu rakamlar yoktur. Zaten belli miktarın üzerindeki faturalar için de bir ihale sistemi vardır ki belediye kanununda belirlenmiştir. Sözünü ettiği harcamaların olabilmesi için de gizli ihale sisteminin işlemiş olması gerekir bu da söz konusu değil. Süleyman Soylu Van Saray Belediyesi ile ilgili tamamen asılsız rakamlar vermiştir. Bu durum sadece Saray Belediyesi için geçerli değildir. Diğer belediyeler için de bu tür asılsız iddiaların olduğunu her seferinde vurguluyoruz. Ama buna karşılık özellikle 2016’dan sonra atanmış olan kayyımlar dönemine dair elimizde çok sayıda fatura vardır ve bu faturaları her seferinde gündeme getirdik” diye konuştu.
 

"Kayyım politikaları siyasidir"

Kayyım politikalarının siyasi olduğunu belirten Oluç, “Hiçbir yolsuzlukla ya da usulsüz harcamayla alakası yoktur. Soruşturmalar tamamen uyduruk gerekçelere dayandırılmaktadır. Esas hedef halkın iradesinin gasp edilmesi, sandık iradesinin yok sayılması ve bu sayede bir atamışlar rejimi kurabilmek için bu adım atılmaktadır. Kürt halkının iradesinin açıkça gasp edilmesinin hiçbir hukuka, hiçbir uluslararası demokratik sözleşmelere, Anayasa ve yasalarına sığdırılamayacağını, bunun çok açık Kürt düşmanlığından kaynaklı olduğunu söyledik, söyleyeceğiz” diye konuştu.