Gündem

HDP Eş Genel Başkanı Temelli: Öcalan'la yapılan görüşme o kağıtta yazılanın çok ötesinde

"23 Haziran'da gücümüzü göstereceğiz"

21 Haziran 2019 15:14

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Asrın Hukuk Bürosu'ndan önce İHA ve AA'nın Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Kemal Özcan’ın açıklaması eşliğinde Abdullah Öcalan’ın mektubunu sunmasını, "iktidarın içinde bulunduğu sıkışıklık" olarak değerlendirdi. Öcalan ile yapılan görüşmelerin titiz değerlendirmeye muhtaç bir konu olduğunun altını çizen Temelli, "Kendisiyle yapılan görüşme o kağıtta yazanların çok ötesinde" dedi.

Daha önceki seçimlerde olduğu gibi stratejik davranacaklarını belirten Temelli, " Kişilere, şahıslara, partilere, bloklara angaje etmiyoruz. Bu bir demokrasi referandumudur. Demokrasinin önünde duran AK-MHP bloğuna karşı stratejik oyumuzu kullanacağız" ifadesini kullandı.

Temelli, "Gücümüzü göstereceğiz. Üçüncü yolu var edenler, var etme çabasında olanlar gücünü sandıkta göstereceklerdir. 24 Haziran’ın başlangıcı 23 Haziran’da sandıktaki güçle olacaktır" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Temelli'nin açıklamaları şöyle:

"(Öcalan’ın mektubu hakkında daha önce neden açıklama yapılmadı? Bugün yapılan açıklamada, iktidarın ne gibi bir rolü var?) Öcalan’la yapılan görüşmeler hep aynı ilkesellikle, aynı teamüllerle kamuoyuyla paylaşılıyor. Biz buna riayet ettik. Çünkü kendi hukukçularıdır ve yıllardır bu şekilde hareket edilmiştir. Bizim hiçbir zaman bunu siyasete malzeme etme derdimiz olmadı. Asrın Hukukçular Bürosu da bu görüşmeyi titizlikle değerlendirip kamuoyuyla paylaştılar. 3-4 günlük onların bir değerlendirme süreci oluyor. Gerçekten hassas konudur, titiz değerlendirmeye muhtaç bir konudur. Kendisiyle yapılan görüşme o kağıtta yazanların çok ötesinde. Dün akşam basına servis edilen mektubun aceleyle, telaşla açıklanması dediğimiz gibi iktidarın içinde bulunduğu sıkışmışlıkla ilgili bir durumdur. Bunun dışında da bir anlam ifade etmez.

(Avukatları yıllarca görüşemezken, bir sosyolog nasıl görüşme yapabiliyor? Avukatlar bu konu hakkında size bilgi verdi mi? 23 Haziran’da siz HDP seçmenini İmamoğlu’na oy vermeye davet ediyor musunuz?) Bunun açıklamasını en sağlıklı şekilde Adalet Bakanlığı yapacaktır. Biz de merak ediyoruz. Valla böyle bir hak varsa hepimiz gitmek istiyoruz. Ben de gitmek istiyorum. Çünkü bu ülkede bir demokratik çözüm meselesinin adımını atabilmek için Öcalan’la görüşmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz.

23 Haziran seçimlerle ilgili de bu sabah bir açıklamamız oldu. Bizim ortaya koyduğumuz strateji belli. Biz stratejik oy kullanıyoruz. Kişilere, şahıslara, partilere, bloklara angaje etmiyoruz. Bu bir demokrasi referandumudur. Demokrasinin önünde duran AK-MHP bloguna karşı stratejik oyumuzu kullanacağız. Gücümüzü göstereceğiz. Üçüncü yolu var edenler, var etme çabasında olanlar gücünü sandıkta göstereceklerdir. 24 Haziran’ın başlangıcı 23 Haziran’da sandıktaki güçle olacaktır."