Gündem

HDP, "demokratik anayasa" ve "demokrasi ittifakı" görüşmelerine devam ediyor: Türkiye bu kâbustan uyanmalıdır

02 Eylül 2019 17:14

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin “demokratik Anayasa”, “yargı paketi” ve “demokrasi ittifakı” kapsamında başlattığı görüşmeler, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ile devam etti. Temelli ziyarette Türkiye’nin yaşadığı kâbustan uyanması gerektiğini vurguladı. TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, da “Yeni bir anayasaya ihtiyaç var” dedi.

İHD İstanbul Şubesi’ne gelen Temelli ve beraberindeki heyetİ, TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri karşıladı. Temelli ve heyet görüşme öncesi gündeme ilişkin basına açıklamalarda bulundu.

"Erdoğan HDP’yi yine tehdit etmiştir"

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Temelli, Türkiye’nin en önemli gündeminin insan hakları ihlallerinin olduğunu söyledi. İktidarın insan hakları ihlallerinde büyük bir suç işlediğini belirten Temelli, “Dün 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde insanlar taleplerini haykırdılar. Türkiye toplumunun bu beklentilerine sırtını çeviren bu iktidar hak ihlalinde adeta dünya şampiyonluğuna oynuyor. Tüm hakların gasp edildiği bir süreci yaşıyoruz. AKP bu hak gasplarını da savaş politikalarıyla sürdürmeye çalışıyor. AKP kimliğini her zaman ön planda tutan Cumhurbaşkanı Erdoğan HDP’yi, milletvekillerini, belediye başkanlarını yine tehdit etmiştir. Bununla aslında Türkiye halklarını, emekçilerini, kadınlarını tehdit etmiştir. Türkiye bu kâbustan uyanmalıdır. Türkiye bu gidişe dur demelidir. Bu hak ihlalleri konusunda yan yana gelmelidir. Çağrımız bu yöndedir” diye konuştu.

"Bu mücadelenin içinde hepimiz var olacağız"

Ardından konuşan TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, HDP’nin barış konusundaki ısrarlarının çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bu süreçte adalet arayışı ile ilgili uğraşlar da hepimiz için olmazsa olmazlardandır. Bugün adli yıl açılışının bir parti başkanının başkanlığında yapılıyor olması Türkiye’de hukukun üstünlüğünün nasıl tümüyle ortadan kaldırıldığını ve hukukun ortadan kalktığını aslında ifade etmektedir. Böyle bir resim çizmektedir. Gitmeyen barolar onurumuzdur bu tabloda yer almayarak. Adalet konusunda ısrarını göstermişlerdir. Türkiye’de haklar, adalet ve demokrasi ve insan hakları için mücadele etmeyi sürdürecekler. Bu mücadelenin içinde hepimiz var olacağız.”

"Yeni bir toplum sözleşmesine büyük bir ihtiyaç var"

Kayyum atamalarına karşı olduklarını dile getiren Fincancı, şunları söyledi:

“Şunu görmek gerekiyor; umut verici olan, 2016 yılında da kayyum atandığında Türkiye’de halklar yeterince ses çıkarmamıştır. Bunun cesareti ile bugün 19 Ağustos itibarıyla kayyum ataması yaptığında halklardan çok büyük bir tepkiyi de almıştır. Bu tepkiyi büyütmek ve güçlendirmek hepimizin boynunun borcudur. Çünkü biz özgür ve adil dünyada insanca koşullarda yaşama mücadelesi verenleriz. Türkiye’de eğer bu önlemleri almazsak, savaş çığırtkanlığına ses çıkartmazsak, daha çok kadın ve işçi cinayetleriyle karşı karşıya kalacağız. Çünkü bunların her biri birbiriyle ilişkilidir. Savaşın koşullarında ırkçılığın yükseldiği, eril şiddetin tüm topraklarımızı sardığı, emeğin ağır bir sömürü altında olduğu koşulları kaçınılmaz olarak görüyoruz. Yaşasın barış demek için bir arada olmalıyız. Bu ziyareti çok önemsiyoruz. Yeni bir anayasa ve yeni bir toplum sözleşmesine büyük bir ihtiyaç var.”

"Birleşik bir mücadele için önemlidir"

Ardından söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise, şunları vurguladı:

“Bugün gerçekten bir hukuka, yeni bir toplum sözleşmesine ve yasalara ihtiyacımız var ama bunların oluşturulmasında insan haklarının demokrasinin öncelemesi, hedeflenmesi gerektiğini artık açıklıkla görüyoruz. Buradaki ziyaretler ve görüşmelerin de tam da bu ihtiyacın nasıl gerçekleştirebilirizi konuşmak ve tartışmak oldukça önemli. Herkesin ihtiyacı olan adaletin, demokrasinin ve insan hakları mücadelesinin gerçekleştirilebilmesi de birleşik bir mücadele için önemlidir. Bunun adımları ve çabaları değerlidir.”

"Türkiye özel bir süreçten geçiyor"

Temelli’nin ziyareti Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ziyaretiyle sürdü.

Temelli ve beraberindeki heyeti DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK yöneticileri karşıladı.  Çerkezoğlu görüşmede, Türkiye'nin özel bir süreçten geçtiğini belirterek, "Geçen hafta DİSK, KESK, TTB ve TMMOB olarak kendilerini ziyaret ettik. Onlar da bizi ziyaret ettiler. Meclis'te işçilerin sesi olan bir partinin buraya gelmesi bizler için çok önemlidir" diye konuştu.

Ardından söz alan Temelli, kayyım sürecinde gösterilen dayanışma ve bu demokrasi mücadelesinden dolayı teşekkür etti. 19 Ağustos’a belediyelerine dönük kayyım darbesi ile uyandıklarını dile getiren Temelli, “Bu darbeye karşı koymak karşı çıkmak çok önemlidir. Bu kayyumcu zihniyetten bu olağanüstü hal aklından ülkeyi kurtarabiliriz. Demokrasi ittifakı anayasa ve yargı reformuna dair çalışmalarımızı paylaşmak istiyoruz. Sizlerin katkılarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye artık kendi anayasasını yapmalı emekçiler kendi anayasasını yapmalı. Emekçilerin kendisini içinde bulabileceği, haklarını koruyacağı bir anayasaya ihtiyaç var” diye konuştu.