Gündem

"Haydarpaşa gardır, gar kalacak"

Haydarpaşa Dayanışması ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, 400. Pazar Eylemi'ni Haydarpaşa Garı'nda gerçekleştirdi

15 Eylül 2019 15:53

Haydarpaşa Dayanışması ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) "Haydarpaşa gardır gar kalacak" sloganıyla 400. Pazar Eylemi'ni Haydarpaşa Garı'nda gerçekleştirdi. "Taksim 1 Mayıs alanıdır. Haydarpaşa gardır", "Ne otel ne müze Haydarpaşa gardır, gar kalacak", "Haydarpaşa Törensiz ve Vapursuz Kalmayacak" pankartlarının açıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy, eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Sinan Tutal ve çok sayıda kişi  destek verdi. 
 
Basın açıklamasını Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen okudu. 
 

"Haydarpaşa halktan koparılıyor"

Köymen, Haydarpaşa Garı ve çevresinin küresel emlak tacirlerine pazarlanma sürecinin 2003 yılından beri 16 yıldır kesintisiz olarak devam ettiğini söyledi. Köymen, “Türkiye'nin bütün garları ve limanları ile birlikte Haydarpaşa Gar, Liman ve çevresini de özelleştirme kapsamında haraç mezat uluslararası pazara çıkartan İktidar, bu amacın gerçekleştirilmesi doğrultusunda hiçbir fırsatı kaçırmamaktadır. anayasaya ve evrensel hukuk kurallarına aykırı olan yasal düzenlemeler, planlar ve projelerle, Haydarpaşa Garı ve Çevresi, asli işlevlerinden, trenlerinden ve vapurlarından kısacası halktan kopartılarak kasıtlı bir yalnızlığa mahkûm edilmektedir” dedi.
 

"Meşruiyet yaratılmak isteniyor"

 
Köymen, iktidarın Haydarpaşa Garı yanı sıra Sirkeci Garı ile birlikte İstanbul ve Anadolu'nun demiryolu, deniz yolu ulaşım bağlantısını da ortadan kaldırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Köymen devamla, “IMF ve Dünya Bankası'nın emri doğrultusunda ‘Dünya Ticaret Merkezi ve Kruvaziyer Liman’ adı altında 7 gökdelenli projeler yapılmış, olimpiyatlar bahanesiyle akıl dışı projeler ortaya sürülmüş. Haydarpaşa'ya banliyöler gelecek diye beyanlarda bulunulmuş, kültür ve sanat duyarlılığını kullanarak topluma makbul görünebilecek kültür merkezi, müze gibi kullanışlar öngörülerek meşruiyet yaratılmaya çalışılmıştır” diye belirtti. 
 

"Talana ranta geçit vermeyeceğiz"

Geçici yapılaşma koşulları ve tahsis kararlarıyla yapıların yıkıldığına değinen Köymen,  “AVM görünümlü gar binası önerisinin asıl hedeflerinden birisi de Haydarpaşa Gar Binası ve Geri Sahasını kullanım dışı bırakmaktır. Bizler duyarlı yurttaşlar, Kadıköylüler, Üsküdarlılar, İstanbullular olarak oyuna gelmeyeceğimizi,  ‘talana ve rantiyeye’ geçit vermeyeceğimizi sorumlu ilgili ve yetkililere bir kez daha ilan ediyor ve kamu idarelerini asli görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz” diye konuştu.
 
Açıklama sloganlarla son buldu. (MA)