Gündem

Hasan Cemal hakkında 5 yıla kadar hapis istemi

Duruşma, 7 Mayıs'a ertelendi

16 Nisan 2019 11:21

T24 yazarı ve P24 Kurucu Başkanı Hasan Cemal hakkında 2015 yılında kaleme aldığı, “Silvan’dan: Bizi acılara, ölümlere o kadar alıştırdılar ki…” başlıklı yazısı nedeniyle açılan davanın 2. duruşması bugün İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Cemal hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla Terörle Mücadele Kanunun (TMK) 7/2 maddesi uyarınca 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezası verilmesi istendi. Duruşma, 7 Mayıs'a ertelendi.

Tutuksuz yargılanan Hasan Cemal ile Avukatı Fikret İlkiz’in hazır bulunduğu duruşmayı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş izledi. Kimlik tespiti ile başlanan duruşmada, daha önce yazılan yazılara cevap geldiği görüldü. Cemal’in 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dosyasından ceza aldığını belirten mahkeme başkanı bu nedenle iki dosyanın birleştirilmesinin hukuken mümkün olmadığını söyledi.

Duruşmada esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı, Cemal’in “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla Terörle Mücadele Kanunun (TMK) 7/2 maddesi uyarınca 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırmasını istedi.

Avukat Fikret İlkiz’in mütalaaya karşı savunma yapmak için istediği ek süre talebini kabul eden mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 7 Mayıs’ta saat 16.45’te görülmesine hükmetti.

Diyarbakır’da beraat, İstanbul’da ceza istemi!

Davanın bir önceki duruşmasında Hasan Cemal ve avukatı Fikret İlkiz tarafından mahkemeye sunulan dilekçede Cemal’in yazısında sözlerini aktardığı Gülsuma GüçerMehmet Ali Dünser ve Zuhal Tekiner hakkında Silvan’da soruşturma açıldığı ve Diyarbakır’da yapılan yargılama sonucunda davanın beraatle sonuçlandığı hatırlatılmıştı. Dilekçede, Hasan Cemal hakkında 04.12.2015 tarihli yazısı nedeniyle yayın tarihi bakımından Basın Kanunu hükümlerine göre dava açma süresinin geçmiş olduğunun dikkate alınarak beraat kararı verilmesi istenmişti.

Hasan Cemal de ifadesinde, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirterek, “Bugüne kadar hiç terör propagandası yapmadım. Terör örgütü propagandasına alet olmadım. Bunca yıldır yazdığım yazılarla Kürt sorununun barış içinde çözülmesi için gayret ettim. Gazetecilik suç değildir. Yazdıklarımın tümü ifade özgürlüğü sınırları içinde yer alır” demişti.

TIKLAYIN - Hasan Cemal: Bugüne kadar hiç terör propagandası yapmadım, propagandaya alet olmadım


 Terörle Mücadele Kanunun (TMK) 7/2 maddesi (Değişik ikinci fıkra: 11/4/2013-6459/8 md.) Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. Aşağıdaki fiil ve davranışlar da bu fıkra hükümlerine göre cezalandırılır.