Gündem

Haluk Koç'a Bilal Erdoğan davasından beraat

CHP’li Koç, “iftira ve bankacılık sırlarını açıklama” suçundan yargılanıyordu

07 Ekim 2019 09:24

Suudi Arabistan kaynaklı bir hesaptan, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın hesabına, 2012’de yatırılan 99 milyon 999 bin 990 dolarlık bağışı gündeme getiren ve o dönemde CHP sözcüsü olan Ankara milletvekili Haluk Koç’un “iftira ve bankacılık sırlarını açıklama” suçlarından yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, oy birliğiyle Koç’un beraatına karar verdi. Koç’un avukatı Celal Çelik, “Mahkemenin kararı, Koç’un yolsuzluk açıklamalarının iftira değil, somut olgulara dayalı olduğunu göstermiştir” dedi.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre 17-25 Aralık operasyonlarının en tartışmalı konularının başında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın hesabına yattığı iddia edilen bir para gelmişti. Dönemin CHP Sözcüsü Haluk Koç, partisinin merkez yönetim kurulu (MYK) toplantısı sonrasında, 5 Şubat 2014’te, yaptığı açıklamada, “Bakın günün biri, tarih 26 Nisan 2012. Vakıflar Bankası’ndaki Necmettin Bilal Erdoğan’ın hesabına Royal Protocol isimli kaynaktan, muhtemelen Ortadoğu ya da Suudi kaynaklı bir yapı... Buradan 99 milyon 999 bin 990 dolar havale geliyor. 100 milyon değil, 10 dolar eksik.10 dolar herhalde havale kesintisi. 5 dakika içinde Bilal Erdoğan’ın hesabından TÜRGEV’in hesabına aktarılıyor para, Vakıfbank’a bu havalenin geliş tarihi 26 Nisan 2012. 100 milyon dolardan bahsediyoruz, bu para neyin karşılığıdır. Rüşvet midir?” ifadelerini kullanmıştı. TÜRGEV, bu konuşmalardan sonra Haluk Koç hakkında suç duyurusunda bulundu. TBMM’de dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından da Haluk Koç’a dava açıldı.

Oy birliğiyle beraat

Koç’un yargılandığı karar duruşması geçen hafta perşembe günü yapıldı. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılan Haluk Koç’un avukatı Celal Çelik, müvekkilinin beraatını talep etti. TÜRGEV’in avukatları ise “mağdur olduklarını” savunarak, Koç’un cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti, yargılama sonucunda Koç’un beraatına karar verdi.