Gündem

Hak İhlalleri Raporu: Nisan ayında 45 basın açıklamasına 'müdahale' edildi, 288 kişi gözaltına alındı

Toplantı ve gösteri hakkı nedeniyle 33 kişi hakkında dava ya da soruşturma açıldı

14 Mayıs 2022 10:44

T24 Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Nisan ayı Türkiye'de İnsan Hak İhlalleri" raporunu açıkladı.

Rapora göre, 169 kişinin yaşam hakkı ihlal edilirken, bunlardan 129'unu iş cinayetleri, 29'unu kadın cinayetleri oluşturdu. Cezaevinde 5 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, 5 sığınmacı/mültecinin hayatını kaybettiği, bir kişinin de yargısız infaz/ateş açma olayları sonucu öldüğü belirtildi. 

CHP'li Tanrıkulu'nun hazırladığı rapora göre, nisan ayında 339 kişi işkence ve kötü muamele olaylarına maruz kaldı. Raporda, "Toplantı ve gösterilerde dövülerek, gaz sıkılarak, ters kelepçe takılarak gözaltına alınanlar ile işkence gördüğü halde açıklamayan, suç duyurusunda bulunmayanlar dikkate alındığında gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu ortaya çıkmaktadır" denildi. 

Düşünceyi ifade özgürlüğü ihlalilinin de ele alındığı raporda, 4 gazeteci, yazar, yayıncının mahûm olduğu, 1 gazetecinin tutuklandığı, 1 gazetecinin gözaltına alındığı belirtildi. 

Nisan ayında 3'ü RTÜK tarafından olmak üzere, 23 kez "toplatma, erişim engelleme kararı" alındığına dikkat çekildi. 4 gazetecinin saldırıya uğradığı belirtilen raporda, düşünceyi ifade özgürlüğü nedeniyle toplamda 8 kişinin mahkûm olduğu, gözaltına alındığı ya da tutuklandığı, soruşturma açıldığı belirtildi.

26 belediye başkanı, milletvekili ya da parti yöneticisinin tutuklandığı belirtilen raporda, bir dernek için kapatma açıldığı, 3 örgüt/parti/sendikanın "basıldığı" belirtilerek örgütlenme özgürlüğünün ihlaline dikkat çekildi. 

Rapora göre geçen ay 45 basın açıklamasına müdahale edildi. Müdahale edilmeden engellenen etkinlik, gösteri sayısı da 9 oldu. 

3 ilde etkinliklerin yasaklandığına dikkat çekilirken, basın açıklaması, etkinlik ve eylemlerde gözaltına alınanların sayısı 288, tutuklananların sayısı 4 oldu.

Toplantı/gösteri hakkı nedeniyle 33 kişi hakkında dava ya da soruşturma açıldı.


Binali Yıldırım "herkes uçağa binecek" demişti; İstanbul-Rize uçak bilet ücreti belli oldu!

Benzine 1,68; LPG'ye 40 kuruş zam!

Kulis: MYK'da sinyal kesici Jammer kullanıldı; Kılıçdaroğlu, SADAT "baskınını" son ana kadar CHP milletvekillerinden bile sakladı

Kuzey'de Erdoğan artçıları: NATO'ya başvuruları gündemde olan Finlandiya ve İsveç'in dışişleri bakanları, Çavuşoğlu ile görüşmek istedi

Ahmet Türk: Muhalefet kazanırsa, Erdoğan'ın demokratik biçimde makamını teslim edeceği konusunda ciddi kuşkularım var

İyi Partili İBB Meclisi üyesi Kıdık: Rize Havalimanı'nı açtıkları gün Atatürk Havalimanı'nı yıkıyorlar

Esra Hankulu'nun ölümünde Ümitcan Uygun'a verilen 10 yıl hapsin gerekçesi açıklandı: Öldürme kastı yok

Akaryakıta yılbaşından bu yana 16 kez zam geldi, benzinin litresi 6 ayda yüzde 131 arttı!

Cumartesi Anneleri, 894'üncü haftalarında gözaltında kaybedilen Mehmet Selim, Cezayir ve Hasan Örhan için adalet istedi

" />