Dünya

"Hafter'in ordusu: Sirte'ye girdik, limanı ve bazı bölgeleri kontrole aldık"

Kaynaklar, Sirte şehir merkezine ilerlediklerini açıkladı

06 Ocak 2020 19:16

Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve TBMM'nin tezkere kararıyla Türkiye'nin askeri destek sağlayacağı Trablus hükümetine karşı savaşan Libya Ulusal Ordusu, Sirte'ye girdiklerini, limanı ve bazı bölgeleri kontrol altına aldıklarını duyurdu.

AFP'nin haberine göre, Ankara'nın Libya'da savaşan taraflar içinden anlaşma yaptığı Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) karşı savaşan General Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu'ndan kaynaklar, Libya'nın Akdeniz kıyısındaki stratejik kenti Sirte'ye girdiğini duyurdu.

Libya Ulusal Ordusu liderliğine yakın bir kaynak, Sirte'nin limanını ve bazı bölgelerini kontrol altına aldıklarını söyledi. Kaynak, "Es Saadi askeri üssünü ve kentin bazı bölgelerini de kontrol altına aldık ve şimdi kent merkezine ilerliyoruz" dedi. 

Bu gelişme, Trablus'ta askeri akademiye düzenlenen saldırıda 30 kişinin ölmesi, 30 kişinin yaralanması ve Libya Ulusal Ordusu'nun sorumluluğu üstlenmeyi reddetmesinin ardından geldi.

Sirte, aynı zamanda, 2011'de NATO destekli askeri müdahale sonucunda cihatçılar tarafından devrilen ve linç edilen Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin doğup büyüdüğü ve öldürüldüğü kent.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise deniz yetki paylaşım ve askeri işbirliği anlaşması imzaladığı UMH'ye destek için Libya'ya "peyderpey" asker gönderildiğini açıklamıştı.