Dünya

Güvercinler insan saçlarının kurbanı mı?

Yeni bir araştırma güvercinlerdeki ayak parmağı kaybının arkasında insan saçı olabileceğini gösteriyor

15 Kasım 2019 10:47

T24 Dış haberler

İstanbul, Paris ve Londra gibi şehirlerin her noktasında güvercin görmek mümkün. Bu sokaklarda yürürken bazı güvercinlerin ayak parmaklarının eksik olduğunu fark etmek de nadir bir görüntü değil.

Paris'te bir grup araştırmacı, bu kuşların ayak parmaklarının eksikliğiyle ilgili bir araştırmada bulundu.  Paris'in 46 noktasındaki güvercinler üzerinde gözlemlerde bulunan Lyon Üniversitesi'nden bilim insanları, ayak parmağı kaybı yaşayan kuşların kuaförlerin fazla olduğu noktalarda artış gösterdiğini ifade etti. 

Bu araştırmanın ardından bilim insanları, daha önceden sanılanın aksine güvercinlerde ayak parmağı kaybına enfeksiyonların değil, insan saçının sebep oluyor olabileceği sonucuna vardı.

Araştırma ekibinden Frédéric Jiguet, CNN International'a yaptığı açıklamada insan saçının güvercinlerin takılıp düşmesine sebep olabildiğini söyledi. Bilim insanı, bazen bu saçların kuşların ayağına dolandığını ve sıkışan parmağın ölüp düşmesine sebep olabildiğini bildirdi.

Jiguet araştırmanın bir başka sonucunun da daha çok insan aktivitesi olan noktalarda güvercinlerin daha az parmakları olduğunu, yeşil alanların yoğun olduğu bölgelerde ise durumun tam tersi olduğunu ifade etti. Araştırmacı, "Birçok insan güvercinlerin pis olduğunu düşünür, ancak onlar bizim kirliliğimizin, aktivitelerimizin kurbanı" diye konuştu.