Gündem

Güvenlik soruşturması düzenlemesi komisyonda kabul edildi : "Anayasa Mahkemesi İptal edecektir"

20 Aralık 2019 13:16

Genel Kurul’a sevk edilen teklife göre, ‘kamu hizmetlerinin etkin ve sağlıklı bir biçimde yürütülmesi’ iddiasıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memuriyete atanacaklar için güvenlik soruşturması şartı getirilecek. Adaylarda ‘Anayasa’ya ve devlete sadakat ve bağlılık’, ‘terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmamak’, ‘örgütlere yardım etmemek’, ‘örgüt propagandası yapmamış olmak’w şartı aranacak. Güvenlik soruşturması, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mülki amirlikler tarafından yapılacak.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre komisyondaki görüşmelerde iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında sık sık tartışmalar yaşandı. Muhalefet, teklifin Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesini istedi. Acele edilmemesi gerektiğini bildiren milletvekillerinin bu talebi sonuçsuz kaldı.

Kanun değil kararname

Güvenlik soruşturmasına yönelik hükümler içeren düzenlemenin tıpkı iptal edilen düzenleme gibi Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, “Anayasa Mahkemesi, ‘Kanun’da belirtilir’ dediği halde teklifte ‘Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenir’ yazıyor. Bu da Anayasa Mahkemesi kararına aykırılık oluşturuyor. Bu nedenle maddenin geri çekilmesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi kararını, etki ve sonuçlarını, öngördüğünün tersine genişletirsek o zaman mahkeme bunu da iç tutarlılık sonucu iptal edecektir” dedi.

"100 lira için ihraç edilmiş"

Güvenlik soruşturması ile KHK ile ihraçların birbirleriyle bağlantılı olduğunu ve bu uygulamaların ciddi hak ihlallerine neden olduğunu ifade eden HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da düzenlemeden vazgeçilmesini istedi. Hakkındaki güvenlik soruşturması sonucunda kamudan ihraç edilen bir yurttaşı anlatan Gergerlioğlu, “Gözümle görmesem inanmazdım. Bir vatandaş, kardeşinin borçlarını ödemiş. 100 TL de Bank Asya’ya yatırmış. İhraç edilmiş, OHAL Komisyonu da 100 TL yüzünden dönmesini engellemiş” diye konuştu.

AKP'li Cora: ABD'de de var

AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora ise düzenlemeyi savundu. Güvenlik soruşturması uygulamasının birçok ülkede yapıldığını öne süren Cora, “Avrupa’da, ABD’de, güvenlik soruşturmasının memuriyetten önce ‘uygunluk denetimi’ adı altında yapıldığı görülüyor” dedi.

"Siyaset yaptın" tartışması

Torba teklifin görüşmeleri sırasında TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül ile AKP ve MHP’li milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. Uzman sıfatıyla komisyona görüş bildiren Gül, “Neden böyle bir kanunun yapıldığının tatmin edici, doğru bir teknikle, geniş ve objektif biçimde anlatılması gerekiyor. Anlıyoruz ki devletin güvenliğiyle ilgili bir husus var ama gerekçede böyle bir atıf yok, kanun teklifinde de böyle bir atıf yok” dedi.

Bunun üzerine AKP ve MHP’li milletvekilleri, Gül’ün konuşmasını böldü. AKP’li Mustafa Kalaycı, “Ona siz karar veremezsiniz” derken İbrahim Aydemir ise “Böyle bir değerlendirme olur mu? Tavra bakar mısın ya” dedi.

MHP milletvekillerinin “Siyaset yapma” diyerek müdahale ettiği Gül, “Siyaset de buradaki vekillere tahsis edilmiş bir hak değildir, anayasal hakkımızdır. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşuyuz” diye konuştu. Dersim Gül’ün “Arkadaşlar” hitabına da tepki gösteren MHP’li Mustafa Baki Ersoy, “Başkanım, bu kim de böyle konuşuyor ya?” dedi. Gül’ü uyaran komisyon başkanı Lütfü Elvan, “Lütfen haddinizi aşmayınız. Teknik olarak görüşünüzü elbette dile getirebilirsiniz, onun için zaten ben size söz verdim” dedi. AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin tepkilerini sürmesi üzerine konuşmasını tamamlayamayan Gül, salondan ayrıldı. Komisyon Başkanı Elvan, Gül’ün ardından “Çık dışarı, git” dedi.