Sağlık

Günlük Aspirin kullanımı riskli mi?

Her gün dünyada yüz milyonlarca kişi tarafından kullanılan Aspirin'in ortaya çıkması, kimyager Felix Hoffmann’ın 1897’de saf asetilsalisilik asit (ASA) üretmesiyle mümkün olmuştu

05 Ağustos 2022 19:28

T24 Sağlık

Son yapılan araştırmalar günlük Aspirin kullanımının yedi önemli risk taşıdığını söylüyor. ABD’de Georgia Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre daha önce felç ya da kalp krizi geçirmediyseniz günlük bebek Aspirin’i kullanımı kalp krizi veya kolon kanseri riskini azaltmakta faydadan çok zarar getiriyor. 

Oksijen Gazetesi’nde yer alan habere göre ABD’de U.S. Preventive Services Task Force isimli hastalık önleme merkezi tarafından yapılan araştırmada 60 yaşın üzerindekiler kalp hastalıklarına karşı korunmak için Aspirin kullanmaması gerektiği belirtiliyor. Aspirin, düzenli kullanımda iç kanama riskini artırıyor. 

 Haberin devamı şöyle:

“Her gün dünyada yüz milyonlarca kişi tarafından kullanılan Aspirin'in ortaya çıkması, kimyager Felix Hoffmann’ın 1897’de saf asetilsalisilik asit (ASA) üretmesiyle mümkün olmuştu. ASA, ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan Aspirin’in etken maddesi. Kaynağı ise dünyanın her yerinde yetişen söğüt ağacı. Artık ‘jenerik’ bir ilaç olan yani patent süresi uzun yıllar önce dolan Aspirin dünyada isteyen her ilaç şirketi tarafından üretilebiliyor. Yıllardır yayınlanan birçok bilimsel araştırma da düzenli Aspirin kullanımının ciddi hastalık risklerini ve ölümü önlemede önemli bir silah olduğunu gösteriyordu. Ta ki son dönemde yapılan araştırmalara kadar. Şimdi asıl soru şu: Riskler, faydalarından daha mı yüksek?

 İşte o tartışılan araştırmalar

 Avrupa Kardiyoloji Topluluğu tarafından 31 bin kişi üzerinde yapılan çalışmada sigara kullanan, obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve kalp hastalığı sorunları olan kişilerde Aspirin kullanımının kalp hastalığı riskini yüzde 26 artırdığı belirlendi. 

  • Çinli uzmanlar tarafından 156 bin 570 kişiyle ağrı kesiciler üzerinde yapılan araştırmada Aspirin ve ibuprofenin de içinde bulunduğu ağrı kesicilerin karaciğer sağlığı için tehdit oluşturduğu belirlendi. 
  • Yine Çin’de yapılan bir başka araştırma düzenli düşük doz Aspirin kullanımının kansere yakalanma riskini yüzde 19 artırdığını gösterdi. Kansere yakalandıktan sonra Aspirin kullanımına devam edilmesi de ölüm riskini artırıyor. 
  • Neurology bilim dergisinde yayınlanan son makaleye göre düşük doz Aspirin kullanımı beyne beklenen faydayı sağlamıyor. 19 bin 114 kişi üzerinde yapılan çalışmada düzenli Aspirin kullanan 70 yaş ve üstü kişilerin bunama riskinin azalmadığı görüldü. 
  • ABD’de Chicago Rush Üniversitesi 12 yıllık araştırma sonucunda 70 yaş ve üzeri kişilerde Aspirin kullanımının sağlıklı yaşlanma sürecine katkı sağlamadığını belirledi. 

 

  • ABD’de Georgia Üniversitesitarafından yapılan araştırmaya göre daha önce felç ya da kalp krizi geçirmediyseniz günlük bebek Aspirin’i kullanımı kalp krizi veya kolon kanseri riskini azaltmakta faydadan çok zarar getiriyor. 
  • ABD’de U.S. Preventive Services Task Force isimli hastalık önleme merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre 60 yaşın üzerindekiler kalp hastalıklarına karşı korunmak için Aspirin kullanmamalı. Aspirin, düzenli kullanımda iç kanama riskini artırıyor.”