Bilim / Teknoloji

Güneş fırtınası nedir, neden olur? Güneş fırtınasının etkileri nelerdir?

Hava tahmini ve doğa olayları tahminleri sunan ABD kurumu National Oceanic and Atmospheric Administration'ın (NOAA) yayımladığı rapora göre, güneşte yaşanan patlamalar sonucu oluşan fırtınaların bugün veya yarın dünyaya ulaşması bekleniyor. Peki, Güneş fırtınası nedir, neden olur? Güneş fırtınasının etkileri nelerdir?

18 Ağustos 2022 15:32

Güneş fırtınası haberlerinin ardından Güneş fırtınasının ne olduğu ve etkileri merak edilmeye başlandı. Güneş'ten yayılan çok miktarda plazmanın Dünya'ya ulaşması bekleniyor. Güneş fırtınası nedeniyle telefonlar ve uyduların etkilenebileceği uyarısı yapıldı. Peki, Güneş fırtınası nedir, neden olur? Güneş fırtınasının etkileri nelerdir?

Güneş fırtınasına neden olan olayın, Güneş yüzeyindeki koyu renkli Güneş lekelerinde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana gelmesiyle oluştuğu belirtiliyor.

Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar aşığa çıkıyor. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini söyleniyor.

Güneş fırtınası nedir?

Jeomanyetik fırtına ya da bilenen ismiyle Güneş fırtınası, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı şok dalgası ve veya manyetik alan bulutunun neden olduğu, Dünya'nın manyetosferinin geçici olarak bozulması olayına dendiği öğrenildi.

Güneş yüzeyindeki koyu renkli Güneş lekelerinde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamalarının meydana geldiği biliniyor. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar yayılmaktadır. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.

Güneş fırtınasının etkileri nelerdir?

Güneş fırtınalarının haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkilediği iddia ediliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya'daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini kaydediyor. Ancak Dünya'ya yaklaşmakta olan Güneş fırtınası orta derecede bir kuvvete sahip. Bu nedenle cihazların fazla etkilenmesi beklenmiyor.