Gündem

Gülsüm Elvan: Eliniz kopsun; anneler gününde annenizi ararken Berkin'i hatırlayın

Tanıklar görmemiş, duymamış, bilmiyor; duruşma 19 Eylül'e ertelendi

11 Mayıs 2018 10:38

Gezi Parkı eylemleri sırasında başına isabet eden gaz kapsülü nedeniyle yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin davanın 6. duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Berkin'e ateş edenin yüzde 75 Fatih Dalgalı olduğu tespit edilmesine karşın sanığın tutuklama talebi reddedildi. Duruşma 19 Eylül'e ertelendi.

Davaya sanık polis Fatih Dalgalı mahkemeye SEGBİS ile bağlandı. Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan ile aileye destek verenlerin hazır bulunduğu davada tanıkların dinlenilmesi aşamasına geçildi. Olay gününe dair görüntüleri izletildiği sırada Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan fenalaştı.Tanıkların dinlenmesinden sonra “Çocuk katilleri” diye bağıran anne Gülsüm Elvan’a sanık polisin avukatları, “Her seferinde bunu mu dinleyeceğiz” diye çıkıştı.

Gezi eylemleri sırasında İstanbul Okmeydanı’nda polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın duruşması, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava kapsamında “Olası kastla öldürmek” suçundan yargılanan ve halen Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan sanık polis Fatih Dalgalı duruşmaya, Van 2. Sulh Ceza Hakimliği’nden SEGBİS ile katıldı. Elvan ailesi ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı Gezi Şehit, Gazi ve Aileleri Platformu, Taksim Dayanışması ve Cumartesi Anneleri gibi demokratik kitle örgütü temsilcileri ile HDP Milletvekili Hüda Kaya, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel ve Ethem Sarısülük'ün abisi İkrar Sarısülük'ün de aralarında olduğu çok sayıda kişi izledi.

Tanıklar görmemiş, duymamış, bilmiyor

Evrensel'den Cansu Pişkin'in haberine göre, duruşma tanık ifadeleri ile başladı. Tanık olarak dinlenen ilk isim Okmeydanı Hastanesi’nde memur olan Cahit Turan’dı. Turan, hastanede emanet bölümünde çalıştığını, Berkin Elvan’ı görmediğini, hemşireden eşyalarını teslim aldığını ve teslim aldığı eşyalar arasında 4 adet torpil bulunduğunu beyan etti.

Gezi eylemleri sırasında TOMA şoförü olan polis memuru Eray Yıldırım ile Van Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan polis memuru Mehmet Yaşamış da tanık olarak dinlendi. Her iki tanık da olay günü orada olmadıklarını ve görüntüler net olmadığı için sanık Fatih Dalgalı’yı teşhis edemediklerini ifade ettiler. Daha sonra Gezi eylemleri sırasında ZET tüfeği kullanan polis memuru Ali Keleş’in tanık ifadesine geçildi.

"Mesafeye göre değişir"

Olayın olduğu gün Okmeydanı’nda olduğunu ve Gezi eylemleri süresince ZET tüfeği kullandığını anlatan Keleş de sanık Dalgalı’yı tanımadığını öne sürdü. Tanık olarak dinlenen Keleş olay günü Okmeydanı’da olmasına rağmen, Berkin Elvan’ın vurulduğunu haberlerden öğrendiğini söyledi. Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay tanığa, “Olay gününden 1 gün önce ya da sonra ZET silahı taşıdığınız doğru mu?” diye sordu. Tanık doğru olduğunu söyledi. Atalay tanığa ZET ile nasıl ateş ettiklerini sordu. Tanık polis Keleş, “45 derece açıyla atıyoruz yerden ya da havadan mesafeye göre değişir” cevabını verdi.

Sami Elcan dışarı çıkarıldı

Tanığın sorgusu sırasında baba Sami Elvan elindeki su şişesini yere atarak duruşma salonundan dışarı çıktı.

Aynı ekipte çalışmış ama görevini bilmiyor!

Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğünde görev yapan Emin Yıldız da SEGBİS ile bağlandığı duruşmada tanık olarak dinlendi. Yıldız, Gezi eylemleri sırasında kalkan personeli olduğunu ve ZET kullanma sertifikası olmadığını kaydetti. Yıldız, sanık Fatih Dalgalı ile aynı ekipte çalıştığını ancak ne görev yaptığını bilmediğini anlattı.

Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar olay anına ilişkin görüntüleri izleyen tanığa, “Dalgalı’yı teşhis ettin mi? Kolu sargılı kişi o mu?” diye sordu. Görüntülerin net olmadığını savunan Yıldız, sargılı kolu göremedi ama ten rengini gördü. Yıldız, “Görüntüler net değil. Dalgalı olduğu söylenen kişi beyaz tenli ama Dalgalı esmer” dedi. Duruşma savcısı tanığa, Fatih Dalgalı’yı olaydan sonra görüp görmediğini sordu. Tanık Yıldız, görüp görmediğini hatırlamadığını ve aynı grupta çalışmaların rağmen olayı çok sonradan öğrendiğini öne sürdü.

"Çocuk katilleri"

Tanığın ifadesinin ardından anne Gülsüm Elvan, “Pazar günü anneler günü. Annelerinizi ararken Berkin’i hatırlayın. Yürüyüş yokken niye ateş ettiniz? Benim çocuğumun suçu yoktu. 14 yaşında bir çocuktu. Çocuk katilleri” diyerek ağlamaya başladı.

Anne Elvan salondan çıktıktan sonra sanık polisin avukatları, “Her duruşma aynı şey yaşanıyor. Her seferinde bunu mu dinleyeceğiz” diye bağırdı. Elvan ailesinin avukatları ise “Yaptığınız terbiyesizlik ve şımarıklıktır” diyerek tepki gösterdi. Duruşmaya ara verildi.

Görüntülerdeki kişi yüzde 70 Fatih Dalgalı

Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davada olay anındaki ve sonrasındaki görüntülerin incelenmesi için görüntüler İstanbul Jandarma Kriminal’e gönderilmişti. Raporda, görüntülerde kişinin yüzde 70’in üzerinde Fatih Dalgalı olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Duruşma 19 Eylül'e ertelendi, tutuklama kararı çıkamdı

Tanık ifadelerinin ardından Elvan ailesi avukatları, sanık polis Fatih Dalgalı’nın tutuklanmasını talep etti. Mahkeme, sanığın yaptığı görev itibarıyla kaçma şüphesinin bulunmadığını göz önünde bulundurarak tutuklama talebinin reddine karar verdi. Olay günü Okmeydanı’nda görev yapan ZET’çi polislerin tanık olarak dinlenmesine karar veren mahkeme bir sonraki duruşmayı 19 Eylül’e erteledi.

 

 

 

Tanık beyanları

Olay günü hastanede nöbetçi olan memur Cahit Turhan:

"Ben Berkin Elvan'ı görmedim. Hemşireden tutanak aldım. Torpil teslim aldım 4-5 tane, onları da polise teslim ettim..."

Berkin ailesinin avukatı Can Atalay ise tanığın beyanında belirttiği 4-5 ifadesinin çelişki oluşturduğunu belirterek, "Teslim aldığınız eşyaları hatırlıyor musunuz, hangi kıyafetleri vardı?" diye sordu.

Tanık Turhan:

"Onları ben teslim almadım."

TOMA şöförü tanık Eray Yıldırım:

"Taksim bölgesinde görev almıştık, Okmeydanında E-5 üzerine geçtik. Olay yerini tam olarak bilmiyorum. Ben oraya TOMA ile hiç gitmedim. Sanık Fatih Dalgalı'yı tanımıyorum. Sima olarak tanırım..."

Tanık Mehmet Yaşamış:

"Sanık Fatih Dalgalı’yı tanırım. Görüntülerde kolu sargılı olduğu söylenen kişiyi Fatih Dalgalı olarak teşhis edemedim. Benzetemedim...."

ZET, yani gaz silahı kullanan tanım polis Ali Keleş:

"15 Haziran akşamı Gezi Parkı’na girildi. Daha sonra grup olarak sabah Mecidiyeköy’de idik. Ayın 16’sında ise Okmeydanı’nda bulunuyorduk. Ben olayın yaşandığı gün Okmeydanı’na gitmedim ve müdahale eden grupta değildim. ZET kullanmadım. Sanık Fatih Dalgalı’yı tanımıyorum..."

Tanık polis Emin Yıldız:

"Gruptaki görevim kalkancıydı. ZET tüfeği kullanma sertifikam yoktu. İstanbul’da göreve yeni başlamıştım. Sürekli hareket halindeydik, olayın olduğu anda da nerede olduğumuzu hatırlamıyorum. Fatih Dalgalı’yla aynı grupta görev yaptık. Bazı görevlerde ZET tüfeği kullanmıştır ama bu olayda kullanıp kullanmadığını bilmiyorum. Görüntülerde Fatih’i teşhis edemedim..."