Gündem

Grup Yorum üyeleri için Ankara’ya yürüyüş başlatılacak

Yürüyüş, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği öncülüğünde 13 Ekim'de başlayacak

12 Ekim 2019 09:50

Açlık grevi eylemlerini 123 gündür sürdüren Grup Yorum üyeleriyle dayanışmak ve taleplerini Adalet Bakanlığı’na iletmek amacıyla 13 Ekim’de İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş başlatılacak. Yürüyüş, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD) öncülüğünde 13 Ekim'de İstanbul Kartal Meydanı'ndan başlatılacak.

Silivri, Gebze ve Balıkesir cezaevlerinde tutuklu bulunan Grup Yorum üyeleri, “İdil Kültür Merkezi basılmasın, konser yasakları kaldırılsın, üyeler hakkında bulunan arama kararları kaldırılsın, tutuklu Grup Yorum üyeleri tahliye edilsin ve haklarımızdaki davalar düşürülsün” talepleriyle farklı tarihlerde başlattıkları açlık grevi eylemleri devam ediyor.

Burhaniye T Tipi Cezaevi’nde bulunan Bahar Kurt 123, Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde bulunan İbrahim Gökçek 116, Barış Yüksel 116 ve Ali Arıcı 47 gündür, Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Helin Bölek 113 gündür açlık grevinde. Açlık grevine destek ve dayanışma eylemlerini sürdüren Grup Yorum üyesi Seher Adıgüzel, eylemin taleplerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Son iki yılda 9 baskın"

İdil Kültür Merkezi’ne son 2 yılda 9 kez baskın yapıldığını anımsatan Adıgüzel, baskınlar sırasında enstrümanlarının parçalandığını, işkenceye ve ajanlık dayatmalarına maruz kaldıklarını söyledi.

"Konserler yasaklandı"

2015 yılından bu yana konser etkinliklerinin yasaklandığını ifade eden Adıgüzel, “Bazen konser dahi yapamadan kültür merkezimiz basıldı. Salonlara gidilmeden yasaklar konuldu. Son olarak Ferhan Şensoy ile konserimiz, Kaymakamlık tarafından yasaklandı. Konserlerin iptal gerekçesi ise ‘güvenlik’ sorunu olarak gösteriliyor. İşte tüm bunlara karşı üyelerimiz açlık grevinde” diye belirtti. Grup üyelerine yönelik baskıların her geçen arttığını dile getiren Adıgüzel, “Bizler 34 yıldır bir sanat topluluğu olarak varız. Sanatımızla halka gerçekleri anlatmaya çalışıyoruz. Bu yüzden saldırıyorlar” dedi.

Ankara'ya yürüyüş

Adıgüzel, açlık grevindeki arkadaşlarıyla dayanışmak ve taleplerinin kabul edilmesi amacıyla Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD) öncülüğünde 13 Ekim Pazar günü İstanbul Kartal Meydanı’ndan Ankara’ya yürüyüş gerçekleştireceklerini aktaran Adıgüzel, taleplerini Adalet Bakanlığı’na ileteceklerini belirtti. Adıgüzel, yürüyüşe Savcı Mehmet Selim Kiraz cinayeti davasında müebbet hapis cezası verilen ve adil ve bağımsız mahkemelerde yargılanma talebiyle 12 gündür ölüm orucunda olan Mustafa Koçak’ın ailesinin de katılacağını aktardı.

Duyarlılık çağrısı

Açlık grevinde olan grup üyelerinden İbrahim Gökçek’in babası Ahmet Gökçek de, “Çocuklarımız 4 yıldır baskı altında sanatları için mücadele ediyorlar. Talepleri reddedildi. 4 yıldır konser yapamıyorlar. Grup Yorum’un büyük kitleleri bir araya getirdiği için bu baskıyı yapıyorlar. Kritik dönemlerden geçiyoruz” diyerek duyarlılık çağrısında bulundu. (MA)