Dünya

Golunov'un tutuklanmasına sebep olduğu iddia edilen haber 16 gazetecinin iş birliğiyle yayımlandı: "Cenaze mafyası ortaya çıktı"

02 Temmuz 2019 08:12

T24 Dış haberler

Rusya'da 7 farklı yayından 16 muhabir muhalif gazeteci İvan Golunov'un gözaltına alınmasına, daha sonra da ev hapsi cezasına çarptırılmasına sebep olduğu iddia edilen araştırmayı bitirdi ve yayınladı.

The Moscow Times'ın aktardığına göre araştırma Rusya'nın cenaze sektöründeki yozlaşmayı inceliyor. Golunov imzasıyla yayınlanan haberde başkent Moskova'da azalan mezar alanlarının kontrolü için farklı grupların çatışma halinde olduğu ifade ediliyor. "Kötü arkadaş çevresi" başlıklı haberde bu klanlardan birine zengin iş adamları Mazaraki kardeşlerin ve Rusya Federal Güvenlik Servisi'nden yüksek yetkili bir ismin liderlik ettiği ifade ediliyor. Rus medyası Golunov ve ona yardımcı olan gazetecilerin "Cenaze mafyasını" ortaya çıkardığını yazdı.

Bu haberin tamamlanması için başlatılan projeyi Golunov'un tutuklanmasının ardından Meduza editörleri Konstantin Benymov ve Alexey Kovalev koordine etti. Projeye 7 farklı yayından 16 gazeteci destek verdi. Haber yaklaşık 12 farklı basın organında yer aldı.

Moscow Times'a konuşan Meduza genel yayın yönetmeni İvan Kolpakov, "Bağımsız Rus gazeteciliğinin tarihinde böyle bir proje olduğunu düşünmüyorum" dedi. 

Haziran ayı başında Golunov, "uyuşturucu ticareti" yaptığı gerekçesiyle 2 ay ev hapsine çarptırıldı. Birçok gazeteci suçlamaların arkasında Golunov'un yaptığı muhalif haberlerin olduğuna inanmıştı. Gazeteciye gözaltında işkence edildiği iddiasının ardından birçok Rus yayını 10 Haziran nüshasına "Hepimiz Golunov'uz" manşetini attı.

Golunov'a destek için gerçekleştirilen büyük protestoların ardından Rusya İçişleri Bakanı Vladimir  Kolokoltsev , Golunov'a açılan "uyuşturucu ticareti" soruşturmasının durdurulduğunu açıkladı. Golunov'un sahte delillerle gözaltına alındığının ortaya çıkması emniyet müdürünün görevinden alınmasına sebep oldu. 

Golunov'un hazırladığı 'Kötü Arkadaş Çevresi' (Bad Company) başlıklı haberin İngilizce çevirisine buradan ulaşabilirsiniz.