Sağlık

'Gizemli' bir akciğer hastalığı, elektronik sigarayla ilişkili olabilir; yaklaşık 100 vaka inceleniyor

Hastalar; içerisinde nikotin, haşhaş tabanlı ürünler ve evde yapılan ürünlerin bulunduğu çeşitli maddeleri 'tüttürdüklerini' söyledi

22 Ağustos 2019 19:55

ABD'de devlet ile federal sağlık memurları, 14 eyalette elektronik sigara kullanımıyla ilişkilendirilen gizemli akciğer hastalıklarına ait neredeyse 100 vakayı inceliyor. Bu vakaların büyük bir kısmı, ergenleri ve genç yetişkinleri kapsıyor.

Washington Post'un haberine göre, hastalığa yakalananların büyük bir bölümü hasteneye kaldırılırken, bazıları da yoğun bakıma alınıp akciğer vantilatörlerine bağlandı.

Eyalet yetkililerinin söylediklerine göre, cuma günü itibariyle en az 31 vaka olduğu doğrulanmış ve onlarcası da soruşturuluyor. Tıbbi yetkililer, hastaların tamamen iyileşip iyileşemeyeceğinin belli olmadığını söylüyor.

Yetkililer, ağır ve muhtemelen tehlikeli bir akciğer hasarı şeklinde tanımladıkları şeye karşı tetikte olmaları için doktorları ve halkı uyardı. Belirtiler arasında, hastaneye kaldırılmadan önce soluma güçlüğü, nefes darlığı ve göğüs ağrısı görülüyor.

Sağlık yetkilileri, hastaların ayrıca ateş, öksürük, kusma ve ishal şikayeti bildiklerini söyledi

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) cuma günü yaptığı açıklamaya göre, geçen haftalarda ergenler ve genç yetişkinler arasında "e-sigara kullanımıyla ilişkilendirilen ve akciğerle ilgili olan bir dizi hastalığın" bildirilmesinin ardından yetkililer, doğrulanmış vakaların bulunduğu en az beş eyalette (Kaliforniya, Illinois, Indiana, Minnesota ve Wisconsin), bu durumun sebebini belirlemek amacıyla sağlık müdürlükleriyle beraber çalışıyor.

14 eyalette 94 vaka

CDC yetkilileri, 14 eyaletteki 94 muhtemel vakayı incelediklerini belirtti.

CDC sözcüsü Kathy Harben, bugüne kadar bulaşıcı bir hastalığa yönelik tutarlı kanıt bulunmadığını söyledi. Vakaların bazıları benzer gibi görünse de, yetkililer; hastalıkların e-sigaralar ile ya da bunlar yoluyla solunan belirli bileşenler veya atıklarla ilişkili olup olmadığını bilmediklerini açıkladı.

Sağlık yetkilileri, hastaların; içerisinde nikotin, haşhaş tabanlı ürünler ve evde yapılan ürünlerin bulunduğu çeşitli maddeleri 'tüttürdüklerini' anlattığını belirtti.

Endişelerin giderek arttığını vurgulayan CDC yetkilileri, ülke çapında sağlık hizmeti sunan yerleri ve klinik tedavi uzmanlarını, bu hastalıklar ve nelere dikkat edecekleri konusunda bilgilendirdiklerini söyledi. Eyalet sağlık müdürlükleri de bazı uyarılar yayınladı.

E-sigaralar, uzun vadeli etkilerine yönelik yapılan araştırmaların az olmasına rağmen; son on yılda ün kazandı. Geçtiğimiz yıllarda sağlık yetkilileri, reşit olmayan ergenler arasında elektronik sigaranın yaygınlaştığını söyleyerek uyarıda bulunmuştu.

"Akciğer hasarına sebep olan ürünler nikotin değil"

Elektronik sigara ürünlerini savunan bir grup olan Amerika Elektronik Sigara Birliği'nin başkanı Gregory Conley, her ay yaklaşık 10 milyon yetişkinin, önemli sorunlar yaşamadan nikotin içtiğini söyledi.

Conley, "Akciğer hasarına sebep olan ürünlerin nikotin değil, THC veya yasadışı uyuşturucular içeren amatör yapım sokak sigaraları olması çok daha muhtemel görünüyor" iddiasında bulundu.