Sağlık

Genel Sağlık-İş'ten çağrı: Hizmete açılan 10 şehir hastanesi Sağlık Bakanlığı'na devredilsin

18 Kasım 2019 08:58

Genel Sağlık-İş Başkanı Zekiye Bacaksız, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, hizmete açılan 10 şehir hastanesinin bakanlığa devredilmesi çağrısında bulundu. Bacaksız, “Hizmete açılan 10 şehir hastanesi ve projeleri devam eden şehir hastaneleri ivedilikle Sağlık Bakanlığına devredilmelidir. Şehir hastaneleri için yapılan milyarlarca liralık israfın ve peşkeşin hesabı verilmelidir” dedi.

Bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanı Koca'nın şehir hastanelerinde Kamu Özel Ortaklığı (KÖİ) yönteminden vazgeçildiğini açıkladığı belirtilmişti. Ardından açıklama yapan Koca, sözlerinin çarpıtıldığını ifade ederek, "Şehir hastaneleri için bütçede yer alan ödeme sadece kira bedeli değil, tüm bakım onarım ve hizmet bedellerini de kapsamaktadır. Bu hastaneleri genel bütçeden kendimiz yapsaydık, hizmet gideri olarak bütçedeki miktarın en az yarısını yine ödeyecektik" demişti.

Sağlık Bakanlığı'nın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 2020 bütçesini değerlendiren Zekiye Bacaksız, bütçede sağlığa ayrılan payın yüzde 5.2'de bulunduğunu, OECD ülkeleri ortalamasının ise yüzde 9'lar düzeyinde olduğunu kaydetti. Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre Bacaksız, şehir hastaneleriyle ilgili bakanlığın politika değişikliğine gitmesini değerlendirdi.

Bacaksız, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı, Sağlıkta Dönüşüm Modeli'nin uzantısı olarak sağlık hizmetlerinin yürütülmesine dair bir dizi uygulama gündeme getirmiş, kendi yapısını bu uygulamalara yönelik olarak düzenlemeye çalışmış ve nitekim yanlış oldukları açığa çıkınca sil baştan israfı ile halkın sağlığı hiçe sayılmıştır. İnsanımızın 25 yıllık geleceğini ipotek altına alan şehir hastanelerindeki kamu özel işbirliği modeli Sağlık Bakanı'nın bizzat kendi açıklaması ile terkedilmiştir. Sağlık Bakanı, ‘şehir hastanelerini devlet yapsaydı bütçeden daha az para çıkacaktı' itirafında bulunmuştur.”

Bacaksız, sağlık hizmetlerinin planlanmasındaki beceriksizlikler yüzünden ortaya çıkan israfın maliyetlerinin de yine sağlık çalışanlarının sırtına yükleneceğini söyledi.

TIKLAYIN - Şehir hastanelerinde mali yük U dönüşü yaptırdı

TIKAYIN - Bakan Koca: Şehir hastaneleri ile ilgili açıklamalarım saptırıldı