Gündem

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, CHP Kadın Kolları ile iş birliği görüşmeleri için bir araya geldi

24 Aralık 2019 12:29

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (Women in Journalism) Kurucu Direktörü Kiran Nazish ve Türkiye Koordinatörü Damla Tarhan, Cumhuriyet Halk Partisi Kadıköy Kadın Kolları ile bir araya geldi. Toplantı, Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’nun bu ay Türkiye’ye gelen delege heyetinin gerçekleştirdiği bir dizi faaliyetin bir parçası olarak gerçekleşti. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu ve CHP Kadın Kolları, olası bir iş birliği için gereken koşulları tartıştı. Bu işbirliğinin ana yöntemine ilişkin varılan ortak karar, kadın gazetecilerin ülkede karşılaştığı sorunlar için farkındalık yaratmanın önemli olduğu yönündeydi. 

Görüşmeden, CHP Kadıköy Kadın Kolları Başkanı Canan Mürtezaoğlu ve Meclis Üyesi Dr. Ayfer Yazkan Kubal, toplumsal cinsiyet ve insan hakları statüsünü geliştirmeyi amaçlayan vizyonlarını ve çalışmalarını anlattılar. Koalisyon delege heyeti, destek projelerini ve savunuculuk çalışmalarını konseydeki kadınlarla paylaştı. Her iki taraf da Türkiye'deki kadın gazeteciler için nasıl daha iyi ve daha güvenli bir ortam yaratılacağı hakkında fikirlerini belirtti.

"Toplumsal cinsiyet eşitliği ve basın özgürlüğünün demokrasi için öneminin anlatılması çok kıymetli"

Koalisyon Kurucusu Kiran Nazish, "Toplumsal cinsiyet eşitliği ve basın özgürlüğünün, demokrasi için ne kadar önemli olduğunu anlamanın ve anlatmanın çok kıymetli olduğuna inanıyoruz. Basın özgürlüğü için çaba harcanan ve basında kadınlar için gelişen bir ortam, Türkiye dahil tüm demokrasiler için yüksek öncelikli olmalıdır" diye konuştu.

"BBC'de 1970'lere kadar kadın sunucu olmadığını düşünürsek, bu mücadele gerçekten önemli"

Ayfer Yazkan Kubal, halkın kadın gazetecilerin ne şartlarda çalıştığını bilmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda Koalisyon’un çalışmalarına dikkat çekerek, "Bu ağ çok önemli çünkü Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Türkiye ve yurtdışındaki kadınlar için bir şemsiye(çatı) organizasyon görevi görüyor" dedi. Kadın gazetecilerin nasıl çalışabileceği hakkında fikirlerini paylaştı ve sektördeki kadınların durumunu iyileştirmenin öncelikli olduğunu söyledi. Koalisyonun işbirlikçi yaklaşımını takdir ederek ve çalışmalarına atıfta bulunarak, "BBC'de 1970'lere kadar kadın haber sunucusu olmadığını düşünürsek, bu mücadele gerçekten yeni ve önemli" dedi ve şöyle ekledi: "Bir mücadeleyi başarılı kılan şey, böyle bir dayanışmaya sahip olmaktır."

Ayrıca eğitimin bu konudaki önemine değindi ve "Tüm vatandaşlar için eşitliği sağlamak, devletin vizyonu olmalıdır. Bunu başarmanın en öncelikli adımı eğitimdir. Toplumun ve hükümetin iyi gazeteciliği takdir etmesi de önemlidir" dedi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (Women in Journalism) nedir?

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgeleme. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistem, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Koalisyon'un amacı, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmak.

Daha fazla bilgi için web sitesi: www.womeninjournalism.org.

[email protected]