Gündem

Gazeteci Kibriye Evren’in tahliyesine itiraz

14 Kasım 2019 17:48

Geçen yıl 9 Ekim'de Diyarbakır merkezli yürütülen operasyon kapsamında 142 kişiyle birlikte gözaltına alınarak tutuklanan gazeteci Kibriye Evren "Örgüte üye olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılanıyor. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Evren, 12 Ekim'de görülen duruşmada tahliye edilmişti. Evren’in Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden tahliye edilmesine karşı mahkeme savcısı, itirazda bulundu.

Tahliye kararına karşı yaptığı itirazda Evren’in “örgüte üye olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı ve tahliye edildiğini hatırlatan Savcı, “Dosya kapsamında sanığın üzerine atılı suçların niteliği, somut delillerin bulunması, ön görülen ceza miktarı, sanığın kaçma şüphesinin bulunması, bu nedenle adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı” değerlendirmesinde bulunarak, tahliye kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu savundu.

İtirazında Evren’in tutuklu kaldığı süre itibariyle tutukluluk halinin devamına ilişkin kararın orantılı ve ölçülü olacağı değerlendirmesinde bulunan Savcı, tahliye kararının itirazen kaldırılmasına ve hakkında yakalama kararı çıkartılmasını istedi.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itirazın yarın üst mahkeme olan Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce değerlendirilmesi ve karar vermesi bekleniyor. (MA)