Gündem

Gazeteci Ferhat Parlak'ın davasında gizli tanığın iddiaları yalanlandı

06 Kasım 2019 12:29

Silvan Mücadele Gazetesi sahibi gazeteci Ferhat Parlak'ın "örgütü üyeliği" iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması Diyarbakır 11 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada dinlenen tanığın iddialarını yalanladı.
 
Tutuksuz yargılanan Parlak ve avukatı Mehdi Özdemir’in hazır bulunduğu duruşmada, gizli tanıkların beyanlarının alınmadığı ve hazır edilmedikleri belirtildi.  
 
Duruşmada hazır olan tanık Turgut Çelik ifade verdi. Gazeteci Parlak’ı tanımadığını ifade eden Çelik, “Bahsedilen eylemleri gerçekleştirdiğinden haberim yok. İlk yakalandığımda bana işkence yapıldı. Üzerimde ‘Ferhat Parlak basıncı’ yazan notun emniyette cebime konulduğunu düşünüyorum. Bu nottan haberim yok” diye ekledi.
 
Akın kod adlı gizli tanığın Parlak’ın örgüte katılmasını sağladığını iddia ettiği Abdulkadir Hillez de tanık olarak dinlendi. Örgüt üyesi olmadığını, Silvan’da esnaf olarak çalıştığını vurgulayan Hillez, Parlak’ı Silvan’da gazeteci ve matbaacı olarak tanıdığını ve bunun dışında hiçbir eylemini görmediğini söyledi.
 

"Gazeteci olarak tanıyorum"

B.C. adlı tanığın Parlak’ın fotoğrafını çektiği ve örgüte kattığı iddia edilen Selman Yılmaz da duruşmada tanık olarak dinlendi. Parlak’ı gazeteci olarak tanıdığını ve başka bir faaliyetine tanık olmadığını belirten Yılmaz, “B.C.‘yi de tanırım beyanlarını kabul etmiyorum. Fotoğrafımın çekilerek şantaj yapıldığına dair iddialar doğru değildir” diye kaydetti.
 
Parlak’ın avukatı Mehdi Özdemir, tanık B.C.’nin beyanlarının soyut olduğunu ve dinlenilen tanıklarca yalanladığını belirterek, adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması talebinde bulundu. 
 

Duruşma ertelendi

Gizli tanıkların ifadesinin alınması yönündeki ara kararını yenileyen mahkeme, henüz tanık ve gizli tanık beyanlarının tamamlanmamış olması ve ön görülen cezanın alt ve üst sınırı gerekçesiyle adli kontrol tedbirinin devamına karar vererek duruşmayı 17 Şubat 2020’ye erteledi.
 

Ne olmuştu?

10 Nisan 2018 tarihinde gözaltına alınan ve 13 Nisan 2018 tarihinde ise tutuklanan gazeteci Ferhat Parlak hakkında bir yıl sonra hazırlanan iddianame 25 Mart 2019 tarihinde kabul edildi. Parlak 8 Temmuz 2019 tarihinde görülen ilk duruşmada tahliye edildi.
 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, "örgüt üyeliği" suçlamasıyla kapatılan Silvan Mücadele Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Ferhat Parlak hakkında hazırladığı iddianamede, suçlamalar açık tanık B.C. ile “Takvim”, “Akın”, “Çaylak”, “Akya” ve “Veda” kod adlı 4 gizli tanığın çelişkili ifadelerine dayandırıldı. 15 ay tutuklu kaldıktan sonra ilk duruşmada tahliye edilen gazeteci Parlak hakkında 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (MA)