Kültür-Sanat

19. Sinema Burada Festivali başlıyor

İzmir Sanat Merkezi'nde yapılacak olan festivalde, film gösterimleri ücretleri 4,5 TL

03 Eylül 2019 12:54

Sinema Burada Festivali, üçü ulusal biri uluslararası olmak üzere dört filmi, galalı gösterimlerle birlikte izleyicisiyle buluşturmaya hazırlanıyor. Bu yıl 19'uncu kez gerçekleştirilecek olan festivalde toplam 12 filmin gösterimi yapılacak. Festival, İzmir Entrernasyonel Fuarı (İEF) etkinlikleri kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri (İZFAŞ) tarafından düzenleniyor. 11-15 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan festivalin gösterimleri, İzmir Sanat Merkezi'nde seyirciyle buluşacak. 

Fuar ziyaretçileri gösterimlere ücretsiz olarak katılabilirken, fuarın giriş ücretleri 4,5 TL. Film gösterimleri 16.00'da başlayarak 22.30'a dek devam edecek.  

Usta oyuncu son filmiyle anılacak 

12 Eylül tarihinde başlayacak olan galalı gösterimlerde ilk olarak "Bekçi" filmi izleyici karşısına çıkacak. Filmde Turan Özdemir hariç profesyonel oyuncu yer almazken; film, fantastik, dram ve komedi gibi türleri birleştirmesiyle dikkat çekiyor. Daha önce 37. İstanbul Film Festivali'nde prömiyerini yapan ve Ankara Film Festivali'nin Ulusal Yarışma kategorisinde yer alan film, aynı zamanda Turan Özdemir'in rol aldığı son film olma özelliğini taşıyor. 18 Ocak 2018 tarihinde hayatını kaybeden oyuncu, rol aldığı bağımsız yapımların bir an önce gösterime girme dileğini gerçekleştiremeden hayata veda etmişti. 14 Haziran 2019'da ilk defa vizyona giren film, bir kez daha 88. İEF'te izleyiciyle buluşacak. 

Vizyondan önce son gösterim 

Serhat Karaaslan'ın senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği "Görülmüştür" filmi, Galalı gösterimlerin ilk gününde yer alan bir diğer film olacak. Yönettiği 6 kısa filmle Cannes, Berlin, Antalya gibi çeşitli ulusal ve uluslararası festivalde 200'ün üzerinde gösterim yapan ve 50'nin üzerinde ödülü bulunan yönetmen; ilk uzun metraj filmini Sinema Burada Festivali kapsamında gösterilecek. 20 Eylül'de vizyona girecek olan film, İstanbul'daki bir cezaevinde mahkumlara gelen mektupları kontrol eden Zakir isimli memurun, mektupların birinden çaldığı fotoğraftaki Selma'yı takıntı haline getirmesini konu alıyor.

Yalnızca kadın oyunculara ve kadın karakterlere yer veren film: "Tuzdan Kaide"

Galalı gösterimlerin ikinci gününde dünya prömiyerini Berlin'de yapan ve 68. Berlin Film Festivali'nin sinemada yenilikçi bir dil arayışında olan yönetmenlerin filmlerinin ağırlıkta olduğu Forum bölümünde Caligari Ödülü için yarışan Burak Çevik'in "Tuzdan Kaide" izleyiciyle buluşacak. Yalnızca kadın oyunculardan ve karakterlerden oluşan bir anlatı yapısı kuran film, yaratılış destanına ve mitolojiye gönderme yaparak tarih boyunca anlatılan ölümsüzlük hikâyesinin peşine düşüyor. 

Ataerkil düzene eleştirel bir film

Cannes Film Festivali'nin Belirli Bir Bakış bölümünde dünya prömiyerini yapan "En Sevdiğim Kumaş/ My Favorite Fabric" filmi, 14 Eylül'de son Gala gösterimlerinin final filmi olarak izleyiciyle buluşacak. Fransa, Almanya ve Türkiye ortak yapımı olan filmin yönetmen koltuğunda Gaya Jiji, ilk uzun metraj filminde Suriye iç savaşının başladığı günlerde ataerkil bir toplumdaki cinsiyetçiliğe feminist bir eleştiride bulunuyor.