Gündem

Fransa Üniversiteleri Rektörler Birliği’nden, Tuna Altınel ve Füsun Üstel için özgürlük çağrısı

Birlik, Üstel ve Altınel'in özgürlüğüne kavuşmadan Türkiye ve Fransa üniversiteleri arasında bilimsel işbirliği kurulmasının mümkün olmadığını vurguladı

21 Haziran 2019 09:57

Fransa Üniversiteleri Rektörler Birliği (CPU), yayımladığı bir açıklamayla tutuklu barış akademisyenleri Füsun Üstel ve Tuna Altınel serbest bırakılmadan Türkiye ve Fransa üniversiteleri arasında sürdürülebilir bir bilimsel işbirliği kurulmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Gazete Yolculuk'un haberine göre CPU tarafından yapılan açıklama şöyle:

“CPU, talebi üzerine 19 Haziran’da Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi ile bir araya geldi. Türkiye Büyükelçisi, Fransa ile Türkiye arasındaki üniversite işbirliğine ve özellikle iki ülke arasındaki öğrenci hareketliliğine olan bağlılığını ifade etti. CPU, Büyükelçiye akademik özgürlüğün savunulması konusundaki taahhüdünü hatırlattı ve Türkiye’deki akademisyenlere yönelik tekrarlanan saldırıları kınadığını açıkladı. CPU; birçok hapishanede bulunan meslektaşların, özellikle Lyon 1 Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Tuna Altınel ve Galatasaray Üniversitesi emekli profesörü olan Füsun Üstel’in durumuyla ilgili endişelerini dile getirerek tekrar serbest bırakılmasını istedi. CPU, bu bireysel durumları önceden standartlaştırmadan, Türk ve Fransız üniversiteleri arasında kalıcı bilimsel işbirliğini öngöremez. Büyükelçi, mesajı makamlarına iletme taahhüdünde bulundu”