Dünya

Fransa, Suudi Arabistan'a Aramco saldırısıyla ilgili uzman gönderecek

Saldırıları İran tarafından desteklenen Husiler üstlenmişti

18 Eylül 2019 11:33

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptığı telefon görüşmesinde petrol tesislerini hedef alan saldırıya ilişkin soruşturmaya destek için uzman ekip gönderme sözü verdi.

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Macron'un Selman ile telefon görüşme gerçekleştirdiği belirtildi. Macron görüşmede, Aramco petrol tesislerine yapılan saldırıyı kınayarak, Suudi Arabistan ile dayanışma içeresinde olduğunu vurguladı. Fransa'nın, Suudi Arabistan'ın ve bölgenin güvenliğine önem verdiğinin altını çizen Macron, petrol tesislerini hedef alan saldırıyla ilgili yürütülen soruşturmaya katılması için bu ülkeye uzman ekip göndereceklerini kaydetti.

Ne olmuştu? 

Suudi Arabistan’da bulunan Aramco petrol tesislerine yapılan saldırılar petrol piyasasını sarstı. Dünyadaki petrolün yaklaşık yüzde 5’ini sağlayan Khurais ve Abkaik sahalarına düzenlenen saldırılardan sonra petrol fiyatları yüzde 20 arttı. 

Saldırıları, Yemen'deki iç savaşta İran tarafından desteklenen ve Suudi Arabistan'ın liderlik ettiği koalisyona karşı savaşan Husiler üstlendi ama ABD bu konuda ikna olmuş değil. ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Enerji Bakanı Rick Perry saldırılardan İran'ı sorumlu tutuyor. Perry, "Tüm dünyayı İran'ı kınamaya çağırıyoruz" derken Trump da, "Suudi Arabistan’ın petrol üretimine saldırıldı. Zanlının kim olduğunu bildiğimize inanmak için sebebimiz var, doğrulamaya göre atışa hazırız ama Suudi Arabistan'dan saldırıların sorumlusunun kim olduğuna inandığını ve hangi şartlar altında devam edeceğimizi duymayı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Husi Sözcüsü Yahya Seri bugün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda Suudi Arabistan’ı tekrar tehdit ederek, ”Uzun elimiz her yere uzanır, Aramco tesisleri her an tekrar vurulabilir” yazdı.

Son olarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suudi Arabistan'da bulunan Aramco tesislerine Yemen tarafından düzenlenen saldırının "bir uyarı" olduğunu ifade etti.