Dünya

Fransa basınına sızan raporlar: Eyfel Kulesi'nin her yeri pas, kapsamlı şekilde tamir edilmesi gerekiyor

"Eğer Gustave Eiffel bu yeri ziyaret etseydi kalp krizi geçirirdi"

04 Temmuz 2022 15:03

T24 Dış Haberler

Fransa'nın başkenti Paris'in ikonik yapısı Eyfel Kulesi'yle ilgili sızan raporlarda tarihi yapının paslandığı ve tamir edilmesi gerektiğine dair değerlendirmeler görüldü. 

Fransız dergisi Marianne'e sızdırılan raporlara göre Eyfel Kulesi "kötü durumda ve fazlasıyla paslanmış halde". Uzmanlar, kulenin "tamamıyla tamir edilmesi" gerektiği yönünde görüş sunarken, yapıya 2024 Paris Olimpiyatları'ndan önce sadece kozmetik düzeltmeler yapılacağı bildirildi. 

Eyfel Kulesi'nde müdür olarak çalışan bir kişi, dergiye yaptığı açıklamada, "Eğer Gustave Eiffel bu yeri ziyaret etseydi kalp krizi geçirirdi" dedi.

1899'da Eyfel Kulesi'ni tasarlayan ve inşa eden şirkette çalışan Eiffel, yapının uzun ömürlü olmasının karşısındaki en büyük riskin pas olduğunu söylemişti. 

Kule, 2024 Olimpiyatları için 60 milyon Euro'ya tekrar boyanacak. Tarihi yapı, bu vesileyle 20. defa tekrar boyanmış olacak. 

The Guardian'ın aktardığına göre 1899'da Eyfel Kulesi'nin yapımı sona erdiğinde uzmanlar kulenin 20 yılın sonunda söküleceğine inanıyordu. 133 yıl sonra Eyfel Kulesi, hala Fransa'nın en önemli sembollerinde biri.