Ekonomi

'Fısıltı etkisi': Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası Türk Lirası dolar karşısında değer kazandı

Dolar/TL, faiz indirim kararının ardından 5.67'nin altını gördü

12 Eylül 2019 14:59

T24 Haber Merkezi
Gonca Tokyol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yaşanan görev değişikliği sonrasındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 425 baz puan faiz indirimine giden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, eylül ayı toplantısında da indirime devam etti. Merkez Bankası, politika faizini 325 baz puan daha aşağı çekti. Böylece, temmuz ayında 425 baz puan indirim yaparak 2015'ten bu yana ilk kez politika faizinde indirime giden Merkez Bankası, bir kez daha politika faizini düşürmüş oldu.

TIKLAYIN - Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Merkez Bankası’nın kararı öncesinde 5.74’ün üzerinde olan dolar/TL kuru, politika faizinin indirilmesinin ardından 5.70’in altına indi. Ekonomistler, karar öncesinde politika faizinin 250-275 baz puanlık düşüşle yüzde 17-17,25'e indirileceğini tahmin ediyordu.

TIKLAYIN - Merkez Bankası'nın faiz kararına dolar nasıl tepki verdi?

TIKLAYIN: Ekonomistler Merkez Bankası’nın faiz kararını nasıl değerlendirdi?

Karar öncesi yayılan fısıltı: Faiz 400 baz puan indirilebilir

Reuters anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 250 baz puanlık indirim yolunda olurken; ekonomi kanalı Bloomberg HT'nin anketine katılan 22 kurumun medyan beklentisi ise politika faizinde 275 baz puan indirim olacağıydı. Ancak, aralarında JP Morgan’ın da bulunduğu kurumların faiz indirimi beklentilerini enflasyon verisi sonrasında yukarı çekmesiyle birlikte, piyasada Merkez Bankası’nın çok daha yüksek bir indirime gidebileceği yönünde yorumlar yapılmaya başlamıştı. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları ağustos ayında beklentilerden iyi gelerek aylık bazda 0,86 artış göstermiş ve yıllık TÜFE yüzde 16,65’ten yüzde 15,01’e gerilemişti. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 16,2'den yüzde 13,6 seviyesine inmişti.  

TIKLAYIN - Merkez Bankası faizi indirdi: İki ayda 750 baz puan faiz indirimi ne anlama geliyor?

"Türk Lirası, Merkez Bankası’nın daha da fazla indirime gitmemesinin sağladığı ’rahatlamayla’ yönünü yukarı doğru çevirdi"

Enflasyon verilerinin beklentinin biraz daha altında gerçekleşmesi de bugünkü PPK toplantısında faizin bir kez daha keskin şekilde indirilebileceği yönündeki beklentiyi artırmıştı. Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash de Merkez Bankası’nın kararı sonrası dolar/TL’nin aşağı yönlü hareketine dair kişisel Twitter hesabından yaptığı yorumda benzer bir noktaya dikkat çekti ve Türk Lirası’nın, Merkez Bankası’nın daha da fazla indirime gitmemesinin sağladığı ’rahatlamayla’ yönünü yukarı doğru çevirdiğini söyledi.

"Demek ki ‘önden yüklemeli indirim’ yaparak daha yüksek oranda bir indirim yapılacağı endişesi varmış”

Karar öncesinde Merkez Bankası’nın faiz indirimine dair beklentinin 250 baz puan olduğunu anca konuştuğu herkesin 400 baz puandan fazla indirim beklediğini ifade eden yatırım yönetimi şirketi GAM UK uzmanlarından Paul McNamara da karar sonrasında da “Lira uçuyor, piyasadaki ‘fısıltı’ indirimin 400 baz puan ya da üzeri olacağı yönündeydi” dedi.

İktisatçı Yalçın Karatepe de dolar/TL’nin 5.70’in altına inmesiyle ilgili, “Yüksek oranda indirime rağmen dolar hızlı gerileyerek 5,70'in altına geldi. Demek ki ‘önden yüklemeli indirim’ yaparak daha yüksek oranda bir indirim yapılacağı endişesi varmış” yorumunda bulundu.

"Merkez Bankası, bu yıl geride kalan iki toplantı için de kendisine ‘alan bıraktı"

Nişantaşı Üniversitesi öğretim üyesi, ekonomist Mert Yılmaz da YouTube hesabında yayınladığı videoda, “Son günlerde 400 ve daha fazla bir faiz indirimi olabilir mi tartışması başlamıştı. Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda, hatta son günleri düşününce biraz altında indirim yaptı ve Türk Lirası’nda da bir değerlenme yaşandı” diyerek, Merkez Bankası’nın bu yıl geride kalan iki toplantı için de kendisine ‘alan bıraktığını’ söyledi. Yılmaz, Merkez Bankası’nın piyasanın da beklemeye başladığı ‘daha yüksek faiz adımını atmayarak’ doğru yaptığı değerlendirmesinde bulundu.

Dolar/TL için yukarıda 5.85’in aşağıda 5.6050’nin kuvvetli destekler olarak durduğunu ifade eden Yılmaz, “Bu bandın içinde bir süre daha gidip geleceğiz gibi duruyor” dedi.

Merkez Bankası 2 toplantıda 750 baz puan indirime gitti

‘Düşük faiz düşün enflasyon stratejisinden’ yana olduğunu sık sık söyleyen ve bu konudaki ortodoks olmayan ekonomi bakışıyla uzmanlar tarafından eleştirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan da hafta sonunda yaptığı açıklamada, “Perşembe günü Para Piyasası Kurulu toplanıyor. Ben inanıyorum ki faizler daha da düşecek. Faiz düştükçe enflasyon da düşecektir, bunu göreceksiniz” demişti.

Merkez Bankası'nın 2015'ten bu yana ilk kez faiz indirimine gittiği 25 Temmuz'daki PPK toplantısında, politika faizi 425 baz puan düşürülerek yüzde 19,75 düzeyine çekilmişti. Bugün gerçekleştirilen indirim sonrasında yaklaşık 1,5 aylık bir dönemde politika faizi 750 baz puan düşürülmüş oldu.

Temmuz ayındaki toplantı, o dönemde TCMB'nin başına yeni atanan Murat Uysal başkanlığında yapılan ilk toplantıydı. Temmuz ayının başında TCMB Başkanı Murat Çetinkaya sürpriz bir kararla Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınmış ve yerine TCMB Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Murat Uysal başkan olarak atanmıştı.