Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderilen mektup şu şekilde:

"Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan,

Aşağıda imzası bulunan, dünya çapındaki ifade özgürlüğü ve insan hakları örgütleri, Özgür Üniversite kurucusu ve başkanı, yazar Fikret Başkaya'ya açılan davanın geri çekilmesi ve diğer Türk vatandaşlarına karşı yürütülen haksız davaların sonlandırılması çağrısı için yazıyor. Geçen yıl hükümetiniz olağanüstü hali kaldırdığı halde  bağımsız kuruluşların tahminine göre 130'dan fazla gazeteci ve yazar hala cezaevinde ve şu anda yüzlercesi de, 'terör propagandası' yapmak suçlamasıyla yargılanıyor. 

Oysa ki sözü edilen propaganda uluslararası standartlara göre  basit bir düşünce açıklamasından ibaret. Yargılananlardan biri de Fikret  Başkaya. Önümüzdeki ve muhtemelen de son olacak duruşma 22 Kasım 2019'da Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

 Kasım 2016'da yayımlanan bir eleştiri yazısından dolayı 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla yüz yüzedir ve şu an beş yıla kadar hapisle cezalandırılma durumuyla karşı karşıyadır. Bilindiği üzere Türkiye, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine imza atmış  ve  19. maddesinde ifade özgürlüğü hakkının garanti altına alındığı  Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesini de onaylamıştır. 

Türkiye ayrıca, 10. maddesinde bu hakkı benzer bir şekilde garanti eden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine de taraf bir ülkedir.  Türkiye Cumhuriyeti anayasasının 90. maddesine göre, usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası anlaşmalar kanun hükmündedir. Sözü edilen maddeler bu hakkın yalnızca zorunlu hallerde kısıtlanabileceğini ifade ederken, devlet politikalarına yönelik barışçıl eleştirinin sert ve rahatsız edici olsa bile kısıtlanma kriterlerine uymadığı, aksine özgür tartışma ortamının ve demokratik toplumun normal ve hayati önemde bir parçası olduğu su götürmez bir gerçektir. 

Antiterör ve hakaret yasalarını uluslararası standartlarla uyumlu hale getirmenin yanında, Fikret Başkaya davasının ve akademisyen ve yazarlara yönelik yürütülen benzer süreçlerin sonlandırılması, Türkiye'nin yükümlülüklerini ciddiye aldığının ve diğer üye devletlerle ilişkilerini normalleştirme konusunda çaba gösterdiğinin önemli bir işareti olacaktır."

İmzalayanlar:

Adil Soz- International Foundation for Protection of Freedom of Speech (Kazakistan)
Albanian Media Institute (Arnavutluk)
Cartoonists Rights Network International (ABD)
European Centre for Press and Media Freedom (Almanya)
Freedom Forum (ABD)
Free Media Movement (Sri Lanka)
Freedom of Expression Institute (Güney Afrika)
Fundamedios - Andean Foundation for Media Observation and Study (Ekvator)
Independent Journalism Center (Moldova)
Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim (Türkiye)
International Press Centre/IPC (Nijerya)
Mediacentar Sarajevo (Bosnia & Herzegovina)
Media Foundation for West Africa/MFWA (Gana)
Media Rights Agenda/MRA (Nijerya)
Media Watch (Avusturalya)
PEN America (ABD)
PEN Denmark (Danimarka)
PEN International (İngiltere)
PEN Norway (Norveç)
Syrian Center for Media and Freedom of Expression/SCM (Fransa)
South East Europe Media Organisation (Hırvatistan)
Vigilance for Democracy and the Civic State (Tunusa)
Dr. Baskin Oran, Professor Emeritus of International Relations, Ankara University

Ne olmuştu?

Yazar Fikret Başkaya hakkında kurucusu olduğu Özgür Üniversite’nin internet sitesinde 7 Kasım 2016 tarihinde yayımlanan “Asıl Terör Devlet Terörüdür” başlıklı yazısı ve ev aramasında bulunan fotoğraflar ile köşe yazıları delil gösterilerek, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2. maddesi uyarınca "terör örgütü propagandası" yapmak suçlamasıyla dava açılmıştı. Başka'ya hakkında açılan davanın yeni duruşması 22 Kasım'da görülecek.

TIKLAYIN - Hakkında ‘terör örgütü propagandası’ iddiasıyla dava açılan Fikret Başkaya: gayriciddi yargılama!

TIKLAYIN - Yazar Fikret Başkaya hakkında ceza istemi