Bilim / Teknoloji

Türkiye'den 3 bilim insanının makalesi 'Science' dergisinin kapağında: 'Fiber yapay kas' çalışmaları protez teknolojisini tamamen değiştirebilir

MIT'de yürütülen çalışmada insan kasına çok benzeyen 'fiber kas' üretildi

20 Ağustos 2019 12:29

Çalışmalarını ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) sürdüren bilim insanları Dr. Mehmet Kanık, Dr. Cem Taşan ve doktora öğrencisi Sırma Örgüç'ün 'fiber temelli yapay kas' çalışmaları, çok daha verimli protezler üretilmesine olanak sağlayabilir.

Kendi ağırlığının 650 katını kaldırabilecek bu yapay kaslar, insan vücudundaki kaslara çok benziyor. Araştırmacılar, günümüzde kullanılan protezlerdeki ağır materyallerin fiber kaslarla değiştirilerek çok daha kullanışlı hale gelebileceğini belirtti.

Bugüne kadar sürdürülen yapay kas çalışmalarında kullanılan yöntemlerin fazla ağır olmaları ya da uyarılara geç tepki vermeleri gibi handikapları vardı. Ancak araştırmacılar yeni üretilen fiber temelli yapay kasların çok hafif olmakla birlikte uyarılara da çok hızlı tepki verdiğini belirtti.

Dr. Mehmet Kanık, Dr. Cem Taşan ve Sırma Örgüç'ün dahil olduğu 11 kişinin imzasını taşıyan makale, ABD merkezli dünyanın en saygın bilim dergilerinden Science'ın 12 Temmuz tarihinde yayımlanan kapağında yer aldı.