Ekonomi

Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı

17 Mart 2021 21:04

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Mart ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

Fed, aşkın rezervler üzerindeki faizi de değiştirmeyerek yüzde 0,10 seviyesinde bıraktı.

Fed'in 2023'e kadar faizlerde değişiklik yapması beklenmezken, banka ekonomiye yönelik iyimserliğini hazine getirilerindeki artışla birlikte ABD ekonomisindeki toparlanma beklentileriyle yükseltti.

Piyasa beklentilerine paralel FOMC toplantısında, kısa vadeli borçlanma faizi sıfıra yakın düzeyde tutulurken, aylık 120 milyar dolarlık tahvil alımı da değiştirilmedi.

Açıklamada, "ekonomik iyileşmenin hızında bir azalma görülmesinin ardından en güncel ekonomik faaliyet ve istihdam göstergelerinde bir iyileşme var ancak pandemiden en çok etkilenen sektörler zayıf kalmaya devam ediyor. Enflasyon yüzde 2'nin altında seyrine devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

Fed yetkililerinin ABD ekonomisine ilişkin ortalama büyüme tahmini de 2021 yılı için yüzde 6,5'e yükseldi. Aralık öngörülerinde Fed ABD'nin 2021'de yüzde 4,2 büyüyeceğini bekliyordu.

Çekirdek enflasyonun Fed'in hedefi olan yüzde 2'nin de üzerine çıkarak yüzde 2,2'ye yükseleceğini öngören Fed, işsizlik öngörüsünü de 2021 için yüzde 5'ten yüzde 4,5'e indirdi. Fed'in aralıkta yayınladığı 2021 enflasyon tahmini yüzde 1,8'di.

Açılışta yüzde 1,622 düzeyinde olan ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi Fed'in yazılı açıklamasının ardından yüzde 1,689'a hızlı bir yükseliş yaptı.