Kültür-Sanat

Fazıl Say: Parayı ne yapacağım ki? İçimdeki müzik var

"Benim evim var piyanom var; içimdeki müzik var; iyiye olan ömür boyu uğraşım var"

26 Ağustos 2019 14:06

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, "Niye müzisyen oldum?" sorusunu cevapladı. "İyi hissettiğim için" diyen Say, "Ne para ne pul, ne müzik sektörü, ne arz talep, tüm realite, ne yaşatılan stresler, haksızlıklar, tüm dünyanın gerçeği, hepsi bir yana. Benim “iyi” dediğim his, en pahalısı; içinde umut var, inanç var, ve sevgi var.." ifadelerini kullandı.

Instagram hesabında piyano üstünde bir fotoğrafını paylaşan Say, müziğe ve mesleğine duyduğu ilgiliyi yazıya döktü. Say'ın kendi fotoğrafıyla paylaştığı mesajda şu ifadeler yer aldı: 

"Müzik benim mutluluğumdur. Her sese, her notaya ifade vermek için, yaşatmak ve yaşamak; tüm ömrüm buna adandı..
Dostlar; hani “aynaya bakmak” deyimi vardır, dürüst olmak kendine karşı, bu benim hayatımın zaten ilk kuralı, ve zaten kendiliğinden olanı; 
işte sesler, benim çıkarttığım sesler, benim aynam, ayna tüm gün önümdedir, sesler; önümdeler, işte o benim; bütün gün, hiç bir şey gözetmeksizin, sesler güzelleştikçe, ulaştığım ve ulaştırdığım müziğim derinleştikçe, işte o benim mutluluğumdur...
mutluluktan daha da öte; sağlığımdır, yaşamımdır...
.

kendimi , anlatacaklarımı anlaşılır ve özgür kılmak için, bu sesler benim anatomimin , ruh ve bedenimin içi ve dışıdır.
Ben seslerim, sesler de ben..
Müzik oksijenim ve nefesimdir. .
”Niye müzisyen oldum?” veya “niye hala aynı inatla/sevgiyle/ emekle devam ediyorum?” diye düşündüğümde, bunun cevabı basit; iyi hissettiğim için, terapi bakımı gibi iyi hissettiğim, iyiye ulaştığımı bildiğim için, yani yaşamdaki iyiye olan inancımı bununla var ettiğim için... .
İşlerin iyi gitmediği konserlerimde, -ya da evde yalnız çalıştığımda, iyi gitmiyorsa, ya da kayıtta- ya da beste yaparken- bu beni kahreder, hasta eder. Mutsuzluğum, dertlerim hat safhadadır, büyük bir hastalık gibi.. Bu sesler ve ifadeler dünyası, bu özgürlüğe kavuşma, bu umudunu hep kutup yıldızı gibi yukarıda tutmak uğruna, İyiye varmaktan gayrı hiç bir amacı olmayan bir yaşam benimkisi.


Ne para ne pul, ne müzik sektörü, ne arz talep, tüm realite, ne yaşatılan stresler, haksızlıklar, tüm dünyanın gerçeği, hepsi bir yana. Benim “iyi” dediğim his, en pahalısı; içinde umut var, inanç var, ve sevgi var..
Para için mi dediniz? Pardon; Parayı ne yapacağım ki? Ehliyetim yok benim, yat tekne filan sevmem, yazlık ev istemem zamanım yok.. Benim evim var piyanom var; içimdeki müzik var; iyiye olan ömür boyu uğraşım var, ve iyiliği paylaşma- büyültme gayretim var; gerisi biraz laf ı güzaf..

Fazıl Say

26.08.2019 

İstanbul"