Gündem

Evi kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olan Kore gazisi: Burada ölmek istiyorum

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Veli Atasoy'un mağdur edilmeyeceğini vurgulandı

07 Şubat 2021 13:26

92 yaşındaki Kore gazisi Veli Atasoy'ın 60 yıldır Ankara'da oturduğu tek katlı müstakil evinin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Anlaşma yapmaması durumunda evinin yıkılacağını belirten Atasoy, "Ben burada ölmek istiyorum, bir yere gitmek istemiyorum" dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, Veli Atasoy'un mağdur edilmeyeceğini açıkladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Özel Projeler ve Dönüşüm Dairesi Başkanlığı'nca Kore gazisi Veli Atasoy'a gönderilen yazıda, 1960 yılından bu Mamak ilçesindeki Dutluk Mahallesinde oturduğu tek katlı müstakil evinin kentsel dönüşüm kapsamında olduğu belirtildi.

Yazıda 7 Ağustos 2008 tarihli Büyükşehir Belediyesi Encümen kararı hatırlatılarak, "Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" kapsamına alınan tapulu, tapu tahsis belgeli mülkiyet sahipleri ile anlaşma yapılması, anlaşmaya yapmayanlara ait gayrimenkullerin yasaya göre kamulaştırılacağı belirtildi.

Kore gazisi Veli Atasoy ise ömrünün geçtiği evinin kentsel dönüşüme sokulmasına tepki gösterdi. Evini yaptırdığı yıllarda yanlış başvuru sebebiyle elinde sadece tapu tahsis belgesi olan Veli Atasoy, kendi elleriyle yaptığı ve 60 yıldır oturduğu evden çıkmak istemediğini söyledi.

"Benim hayatım burada geçti, veremem kimseye"

Kore savaşında sıhhiye onbaşı olarak görev yaparken bacağından vurularak gazi olduğunu anlatan Veli Atasoy, "Gelen yaralıları tedavi ediyorduk orada. Sabaha karşı sağ bacağımdan vuruldum. Daha sonra esir düştük. Esaret altında 33 ay kaldım. Bu araziler boştu geldiğimde. Burayı çevirdim. 1960 senesinde buraya bu evi yaptım.

Kuyu kazdım, su çıkarttım, elektrik aldım, mahalleyi kurdum. Mahalle şimdi kayboldu; ama ben kaldım burada. Burada ölmek istiyorum. Ben bir yere gitmek istemiyorum. Burası benim evim. Ben şeref madalyası getirdim Türkiye’ye. Benim hayatım burada geçti. Veremem kimseye. Ben evimi vermek istemiyorum, burada ölmek istiyorum
" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi: Hiçbir şekilde mağdur edilmeyecek

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise, "Kahraman gazimiz Veli Atasoy, Büyükşehir Belediyemizdeki namıyla 'Veli Amca' ile uzun süredir görüşmelerimiz sürmektedir. Kendisi bizim kıymetlimizdir. Şu anda proje başlamadı ancak bir gün başlasa dahi tahsis sağlanana dek evinden çıkmayacak, hiçbir koşulda mağdur edilmeyecektir" denildi. (DHA)