Ekonomi

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Babuşcu: Süper bononun yüksek enflasyon ortamında kamuya maliyeti inanılmaz olur

"Ekonomi yönetiminin beklediği gibi yıl sonuna yakın aylarda baz etkisiyle enflasyonun düşmesi bile şüpheli hale gelmiştir"

12 Haziran 2022 14:21

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, piyasa çıkması beklenen enflasyona dayalı süper bono ürününe ilişkin olarak "Yüksek enflasyon ortamında böyle bir ürünün kamuya maliyeti inanılmaz olabilecektir. Buna bağlı olarak bu üründen en azından şimdilik vazgeçilmesi de olasıdır" ifadelerini kullandı.

Enflasyonun beklendiği gibi baz etkisiyle kısa vadede düşmeyeceğini belirten Babuşcu Politik Yol'daki yazısında şöyle dedi:

"Muhtemelen korkulan şey; yüksek enflasyonunun önümüzdeki aylarda da aynı hızla devam edeceği görüldüğünden gider tarafı kontrolden çıkmış olan bütçe üzerinde yeni bir delik oluşturmaya aday olacağıdır.

Ayrıca bu tür ürünler kısa vadede etkili gibi görünen, ancak ürün dayanağı olan unsurda istediğiniz sonucu alamazsanız vazgeçilmesi zor hale gelen ürünlerdir. Örneğin benzer bir ürün olan kur korumalı mevduatta kurlarda beklenen istikrar sağlanamadığı için vazgeçmek giderek zorlaşmaktadır. Aynı durumun enflasyon endeksli tahvil ya da bonoda da olma olasılığı yüksektir. Ekonomi yönetiminin beklediği gibi yıl sonuna yakın aylarda baz etkisiyle enflasyonun düşmesi bile şüpheli hale gelmiştir. Yüksek enflasyon ortamında böyle bir ürünün kamuya maliyeti inanılmaz olabilecektir. Buna bağlı olarak bu üründen en azından şimdilik vazgeçilmesi de olasıdır.

Sonuç olarak, ekonomilerde bu tür ürünlerin kullanılması zaman zaman mümkündür. Ancak bilinmesi gereken şey bu ürünlerin tek başına hiçbir zaman başarı getirmeyeceği, tam tersine çok kısa vadede etkiliymiş gibi görünmekle birlikte bir süre sonra sorunlara yenisini ekler hale geleceğidir.  Bunun sonucunda da hem kamu açıkları büyüyebilecek hem de enflasyon daha yukarılara çıkabilecektir."

Yazının tamamı için tıklayın