Dünya

Eski Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref idam cezasına çarptırıldı

17 Aralık 2019 10:33

Eski Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, vatana ihanet suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldı. 

Pakistan’da yayın yapan GEO TV’nin aktardığına göre mahkeme “Eski Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı Pervez müşerrefi, özel kurulan mahkemede üç ay boyunca delilleri ve raporları gözden geçirdikten sonra anayasaya uygun olarak” suçlu buldu.

İslamabad'da görülen davada tedavi için yurtdışında olan Müşerref gıyaben yargılandı. Heyetin 1'e karşı 2 oyla idam cezası kararı verdiği belirtildi. Müşerref, görevde kalabilmek için Pakistan anayasasını ihlal etmekle suçlanıyordu. Müşerref hakkındaki dava 2007’de Pakistan Anayasası’nı askıya alma nedeniyle açılmıştı.

Pervez Müşerref, ordu komutanıyken 1999'da darbe yaparak anayasayı askıya aldı. Devlet başkanlığı sırasında bu kez ülkenin kuzeyinde güçlenen Taliban örgütünü gerekçe göstererek 2007'de anayasayı bir kez daha askıya aldı ve olağanüstü hal ilan etti.  Pakistan'da 2008 yılına kadar devlet başkanlığı yapan Müşerref, görevden ayrıldıktan sonra Britanya'ya yerleşti.

Yaklaşık beş yıl sonra 2013 seçimlerine katılmak amacıyla ülkesine dönen Müşerref hakkında, eski başbakanlardan Benazir Butto'nun öldürülmesinde rolü olduğu gerekçesiyle tutuklama kararı verilmişti.