Gündem

Eski İBB Meclisi üyesi: Belediye encümeni seçimini değiştirmek iktidar AKP'deyken düşünülmüyordu

"İBB’nin devasa bütçesine aşıklar"

29 Nisan 2019 08:54

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclis üyesi Hüseyin Sağ, belediye encümeninin seçim sisteminin değiştirilmesine ilişkin yasa tasarısını değerlendirdi. Sağ, " İktidar AKP’deyken hiç böyle bir değişiklik düşünülmüyordu. Belediye encümenindeki çoğunluğu ele geçirmek ve aleyhte kararlar almak istiyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki gün önce yaptığı konuşmada Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçirilecek bir yasa değişikliği ile belediye encümeni seçim sisteminin değiştirileceğinin işaretini verdi.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Hüseyin Sağ, İBB Meclisi'nde geçen son dört yılı şöyle değerlendirdi:
 
“Seçim sonucunu kabullenmekte zorlanıyorlar. Nedeni basit. Öncelikle üç günlük meclis çalışmalarından anlaşılacağı üzere İstanbul halkının menfaati mi yoksa inadına muhalefet yaparak kamu yararına teklifleri geri çevirerek İstanbul halkına gidecek hizmetleri engellemek mi? Yöntemleri kamu yararına hizmetleri engellemek, dolayısıyla meclisi kitlemek.
 
Şimdi belediye encümenin yıllardır devam eden yapısını değiştirmek istiyorlar. İktidar AKP’deyken hiç böyle bir değişiklik düşünülmüyordu. Belediye encümenindeki çoğunluğu ele geçirmek ve aleyhte kararlar almak istiyorlar. Niye İstanbul’dan vazgeçemiyorlar? Aslında şehre aşık falan değiller. İBB’nin devasa bütçesine aşıklar, yandaşlara dağıttıkları ihalelere aşıklar, katalog yandaş dernek ve vakıflara yapılan yardımlara aşıklar.

Neden korkuyorlar? Çünkü zarar eden şirketlerin hangi yandaş şirketlere ‘ihale’ vermek yöntemi ile para aktardıkları, zengin ettikleri ortaya çıkacak. Şirketlerden hangi vakıf yöneticilerine maaş ödedikleri ortaya çıkacak. İstanbul’da beton rantından hangi şirketler, holdingler faydalanmış, hangi iş insanı kimleri devreye sokmuş... Neticesinde 2004 yılından itibaren İstanbul imar rantının gerçek boyutu ortaya çıkacak. Milyarlarca liralık 15 yılın İBB rantı ortaya saçılacak, korku bu.”

Encümen ne yapar?

Belediye kanununda belirtilmiş görevleri yerine getiren, özel kanunlarla Belediye meclisi tarafından verilen görevleri, belediye meclisi toplu bulunmadığı zaman tetkik eden ve karara bağlayan ikinci derecede karar ve danışma organıdır.

Belediye encümeni, il belediyelerinde ve nüfusu 100 bin üzerinde olan belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği 3 (üç) üye, mali hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği 2 (iki) üye olmak üzere toplam 7 (yedi) kişiden oluşuyor. Bu durumda, 7 kişilik encümende çoğunluk belediye başkanı tarafından atanmış kişilerden oluşuyor. Gündemi belediye başkanı düzenliyor.