Dünya

Eski Britanya Başbakanı: Johnson, Brexit referandumunda Türkiye ve olası AB üyeliği hakkında ırkçı bir kampanya yürüttü

Eski Başbakan David Cameron'ın kitabı For The Record 19 Eylül'de piyasaya çıkacak

15 Eylül 2019 07:38

Eski Britanya Başbakanı David Cameron, anılarını anlattığı yeni kitabında Başbakan Boris Johnson olmak üzere Britanya hükümetinden pek çok isim hakkında ağır eleştirilere yer verdi. Kitapta, Johnson'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmayı yalnızca kendi kariyeri için desteklediğini söyleyen Cameron, Johnson'ın referandum kampanyasında Türkiye ve olası AB üyeliğine yönelik 'ırkçı bir kampanya' yürüttüğünü yazdı. 

The Guardian'da yer alan habere göre, Cameron anılarını anlattığı 'For The Record' isimli kitabında şu an görevde olan İçişleri Bakanı Priti Patel ve Başbakanlık Danışmanı Dominic Cummings hakkında da eleştirilerde bulundu. Patel'in kendi başbakanlık dönemindeki göç oranlarına olan 'saldırılarına' şaşırdığını fakat bir 'Brexit şehidi' yaratmak istemediği için onu kovmadığını söyleyen Cameron, Cummings ve Brexit Partisi lideri Nigel Farage'ın bir 'zehir kazanı' olduğunu yazdı. 

Cameron'un anılarında bir başka yakın çalışma arkadaşı olan Michael Gove için de sert ifadeler kullanılıyor. Hem o dönem hem de bugünkü kabinede bakan olan Gove için Cameron, "Gördüklerime inanamıyordum. Liberal düşünceli bir muhafazakar entellektüel olan Gove, tüm Türkiye nüfusunun İngiltere'ye geleceği uyarısını yapıyordu" diyor.

Brexit kampanyası sırasında Gove, Türkiye ve dört ülkenin daha 2020'ye kadar AB üye olacağını savunmuş, ülkenin nüfusunun 2030'a kadar 5.23 milyon artabileceğini iddia etmişti.

Cameron, Brexit referandumu süreci boyunca ırkçı bir kampanya yürüttüğünü söylediği Johnson hakkında, "Türkiye ve olası AB üyeliği hakkında kampanya yürüttü. Ayrılmak isteyenlerin takıntısını anlamak uzun sürmedi. Neden AB üyesi olmayan bir ülkeye odaklandı? Çünkü bu bir Müslüman ülke ve islamcılık, toplu göç ve toplumların değişimi hakkında korkuları uyandırıyor" ifadelerini kullandı. 

'For The Record' 19 Eylül'de piyasaya çıkacak.