Gündem

Eski bakan ve CHP milletvekili Ali Topuz hayatını kaybetti

Vefat haberini eski CHP milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş duyurdu

15 Ekim 2019 10:08

CHP hükümetinin bakanlarından eski milletvekili Ali Topuz yaşamını yitirdi.

Vefat haberini eski CHP milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, Twitter hesabından duyurdu. Yarkadaş, "CHP hükümetinin bakanlarından, eski milletvekilimiz Ali Topuz ağabeyimizi kaybettik. Uzun bir süre CHP Genel Sekreter Yardımcılığı görevini de üstlenen Ali Topuz'a Allah'tan rahmet, büyük ailemize ise başsağlığı diliyorum. #AliTopuz" açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Topuz'un yaşamını yitirmesine ilişkin, "Örnek siyaset ve devlet adamı kimliğiyle tanınan, ülkemize ve partimize önemli katkılar sunan eski bakanımız Ali Topuz'u kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyim. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve partimize başsağlığı dilerim" paylaşımında bulundu. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya üzerinden paylaştığı taziye mesajında "Cumhuriyet Halk Partimizin değerli üyesi, uzun yıllar TBMM’de milletvekili olarak görev yapan Ali Topuz'u kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Kendisine Allah'tan rahmet; yakınları, sevenleri ve CHP aileme baş sağlığı dilerim" dedi. 

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu Ali Topuz için, "Güle güle abimiz Ali Topuz Bakanımız, geçmiş dönem il başkanımız, partimizin yılmaz yorulmaz emekçisi, neferi Her toplantımızın, bayramlaşmamızın mazeretsiz katılanı, katkı koyanı Yoğun bakımdayken İstanbul’u halka verince iki damla göz yaşı akıtanı Güle güle güzel abimiz" ifadesini kullandı. 

Ali Topuz kimdir?

1932 yılında Rize’de doğdu. Baba adı Mustafa, anne adı Nazmiye'dir. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu. İstanbul Belediyesi, İller Bankası ve İstanbul İmar Planlama Müdürlüğü'nde çalıştı. Serbest mimarlık yaptı.

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. Yurt içi ve yurt dışında büyük inşaat projeleri uyguladı.

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu. Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu ve Darülacezeye Yardım Derneği'nde yönetim görevleri üstlendi. İstanbul Huzurevi ve çok sayıda dernek ve kuruluşun kurucuları arasında yer aldı.

Siyasete atılarak CHP İstanbul il başkanlığı görevinde bulundu. İstanbul millet vekilliği (1973 1980), İmar İskân (1974), 37. Hükümet'te İmar ve İskân Bakanlığı, 42. Hükümet'te Köyişleri ve Kooperatier Bakanlığı (1977, 1978-1979) görevlerini yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesinden sonra kesintiye uğrayan siyasi hayatı yeniden başlayınca SODEP'te (daha sonra SHP'ye dönüştü) yer aldı. 1987-1991 arası İs tanbul milletvekili olarak görev yaptı. 1992 yılında CHP yeniden açılınca bu partiye geçti. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Üyesi oldu. Evli ve 2 çocuk babası.