Dünya

Eski Avustralya Başbakanı Morrison'ın, başbakanlık görevini yürütürken aynı zamanda bakanlık yaptığı iddia edildi

ABC News

15 Ağustos 2022 12:38

Eski Avustralya Başbakanı Scott Morrison'un kendisini gizlice bakan olarak atadığı öne sürüldü. Başbakan Albanese, "garip" ve "kabul edilemez" olarak nitelendirdiği durumla ilgili soruşturmanın yapılacağını duyurdu.

2018'de oturduğu başbakanlık koltuğundan, mayıs ayından yapılan seçimleri kaybetmesinin ardından ayrılan Scott Morrison ile ilginç bir iddia ortaya atıldı. Yerel basında çıkan haberlerde, Morrison'un kendisini, 2020 yılında gizlice Sağlık ve Maliye ve Kaynaklar bakanı olarak atadığı iddia edildi.

Haberlere göre, Sağlık Bakanı Greg Hunt'ın, Morrison'un kendisini eş Sağlık Bakanı yapmasını başından beri bildiği belirtilirken; dönemin Maliye Bakanı Mathias Cormann'ın ise durumu geçen hafta öğrendiği belirtildi. Ayrıca, Morrison'un, Kaynaklar Bakanı Keith Pitt'in karşı çıktığı Güney Galler'deki bir gaz arama ruhsatını engellemek için bakanlık yetkilerini kullandığı öne sürüldü.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Genel Vali David Hurley, Morrison'un bakanlık yetkilerini almasını sağlayan bir "idari yönetmelik" imzaladığını açıkladı. Genel Valilik, aynı zamanda, Anayasa'nın 64'ncü maddesinin başbakana böyle bir yetki tanıdığını duyurdu.

Başbakan Anthony Albanese ise yaşananları "eğer demokratik olmayan bir ülkede yaşansaydı gülünç bulacağımız bir durum" olarak nitelendirdi.